bilateralni odnosi

Neravnoteža trgovine u fokusu razgovora europskih čelnika u Kini s Xijem

07.12.2023 u 06:57

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije susreli su se u četvrtak u Pekingu s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi razgovarali o pitanjima od neravnoteže u trgovini dvije strane do Ukrajine.

Tijekom sastanka, Xi je pozvao EU da surađuje s Kinom kako bi se osigurala globalna stabilnost, povećalo međusobno političko povjerenje i "uklonile sve vrste uplitanja" u bilateralne odnose, prema državnoj televiziji CCTV.

"Kina i EU trebaju biti partneri u obostrano korisnoj suradnji i kontinuirano jačati političko međusobno povjerenje", rekao je Xi predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

Xi je dodao da bi EU trebala "otkloniti sve vrste uplitanja" u bilateralne odnose.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell tijekom svog jednodnevnog posjeta sastat će se i s kineskim premijerom Li Qiangom.

Bit će to njihova posljednja prilika za izravne razgovore s najvišim kineskim dužnosnicima prije nego što iduće godine počnu izbori za Europski parlament, što će izazvati promjene u vodstvu bloka.

Obje strane nastojale su umanjiti očekivanja uoči summita, a kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je u ponedjeljak diplomate iz zemalja članica EU-a sa sjedištem u Pekingu da bi Europa trebala izabrati "mir i stabilnost" umjesto "novog hladnog rata".

Europski dužnosnik najavio je novinarima u Bruxellesu ranije ovog tjedna da "neće biti nijednog izvanrednog rezultata kao krune summita" i dodao da neće biti zajedničke izjave.

U još jednom udarcu odnosima EU-a i Kine, država članica Italija službeno je obavijestila Kinu proteklih dana da napušta inicijativu Pojas i put koju zagovara Xi.

Niz povjerenika EU-a posjetilo je Peking otkako je Kina ove godine ukinula ograničenja putovanja zbog pandemije, uključujući šefove Unije za trgovinu i klimu, ali malo je napretka postignuto u vezi s ključnim problemima u odnosima. Nedavno je u studenom posjetio Borrellov šef kabineta i visoki diplomat EU-a Enrique Mora.

Europska unija želi da Peking upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavio rat, a glavni fokus putovanja bit će da se potakne Xija da zaustavi izvoz kineskih privatnih tvrtki u Rusiju EU proizvode dvostruke namjene koje Mosklva koriste za svoje ratne napore. Bruxelles je prvobitno izostavio ove kineske tvrtke iz svog najnovijeg paketa sankcija Rusiji koji je predstavljen prošlog mjeseca, rekli su europski dužnosnici.

Unija je također zabrinuta zbog onoga što smatra "neuravnoteženim" gospodarskim odnosima, i upozorila da taj trgovinski deficit s Kinom od gotovo 400 milijardi eura ukazuje na ograničenja za poduzeća iz EU-a.

Kina je nezadovoljna zbog EU-ove istrage subvencija kineskim električnim vozilima i EU-ove politike "smanjivanja rizika" kako bi se smanjila ovisnost o kineskom uvozu, posebice kritičnih sirovina.

Prošlog mjeseca, ministar vanjskih poslova Wang rekao je gostujućoj francuskoj ministrici vanjskih poslova Catherine Colonna da je najveći rizik "neizvjesnost koju donosi široka politizacija", te da je "ovisnost koju je najviše potrebno smanjiti protekcionizam".

Tijekom posjeta Colonne, Kina je također ponudila bezvizni ulazak građanima pet najvećih gospodarstava EU-a u pokušaju da potakne postpandemijski turizam i poboljša imidž Kine na Zapadu nakon što su se veze pogoršale tijekom pandemije COVID-a.

Dužnosnici EU kažu da bi dvije strane mogle više surađivati u borbi protiv klimatskih promjena i promicanju bioraznolikosti.