EUROPSKI PROBLEM

Borzan čeka zanimljiv odgovor Europske komisije o salmoneli

30.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Dok se tijekom afere salmonela u Hrvatskoj lome koplja između Ministarstva poljoprivrede i trgovaca odnosno proizvođača koji su se našli na udaru inspekcija, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je objavila svoj redoviti godišnji izvještaj o prehrambenim rizicima u Europi. Na tom popisu za prošlu godinu našlo se 13 vrsta rizika povezanih s hranom na europskom području, a među njima je i hrvatska piletina s povišenom razinom salmonele koja je u žižu pozornosti došla krajem ove godine

'Prošli tjedan poslala sam pitanje Europskoj komisiji o salmoneli jer je dosta toga nedorečeno, vjerujem da će odgovor biti zanimljiv', kratko je za tportal komentirala izvještaj EFSA-e hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Biljana Borzan, kojoj je žao zbog toga što je tek prošle godine započet monitoring ove vrste salmonele pa se ne mogu raditi usporedbe prema kojima bi bilo razvidno je li došlo do porasta ili opadanja ove pojave u Hrvatskoj.

A prema podacima kojima je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede nedavno izišlo u javnost, tijekom prošle godine pretraženo je ukupno 5.929 uzoraka hrane. Od toga je 2.191 prošao mikrobiološke kriterije sigurnosti hrane od kojih je na salmonelu pretražen 1.121 uzorak, od čega ih je 18 bilo pozitivno. Ove su pak godine, do sredine studenog, na mikrobiološke parametre uzorkovana i pretražena 2.093 uzorka na prisutnost salmonele, od čega je 67 bilo pozitivno.

Kako suzbiti salmonelu na razini Europske unije?

'Salmonella infantis je soj tog patogena oko kojeg se lome koplja između Ministarstva poljoprivrede i trgovaca odnosno proizvođača jer su se našli na udaru inspekcija. I dok ovi tvrde da taj soj nije posebno reguliran EU-om i hrvatskim zakonima i da zbog njega ne smiju biti kažnjavani, Ministarstvo pak tvrdi da Opći zakon o hrani EU-a Salmonellu infantis tretira kao zdravstvenu prijetnju pod 'ostali patogeni' iako je ne navodi poimence', dodaje Borzan koja je zbog salmonele u svježem pilećem mesu zatražila očitovanje Europske komisije o tome hoće li se mijenjati propisi kojim bi se mjere njezina suzbijanja donijele na razini EU-a.

Iz EFSA-ina izvještaja iščitala je kako je upravo Hrvatska sama prijavila porast broja slučajeva salmonele. Potvrđuju to u Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH) ističući kako smo sami detektirali te o svemu tome obavijestili EFSA-u, ali i Mrežu za mikrobiološku procjenu rizika, lobirali kroz Advisory Forum na europskoj razini da se zbog učestalosti pojave ove salmonele skrene pozornost Europskoj komisiji. Na taj bi se način, ističu u HAH-u, stvorile i prilike za to da se ona zakonski regulira.

HAH objavio izvješće o riziku salmonele

'Hrvatska agencija za hranu u lipnju je na zahtjev Ministarstva zdravstva napravila i objavila znanstveno izvješće o riziku od S. infantisa u pilećem mesu za zdravlje ljudi upravo zbog toga što je prepoznata kao problem', odgovaraju iz HAH-a.

Prema godišnjem izvještaju EFSA-e, uz hrvatsku piletinu na popisu rizika povezanih s hranom na europskom području našli su se još i francuska cikla, engleske školjke, belgijska svinjetina, talijanske žitarice, gljive shiitake, finsko meso, plastična kineska riža, nepasterizirano mlijeko u Finskoj, sijeno kao dodatak u Austriji, švicarski senf i njemački zeleni sokovi.

453203,452871,453153,449369