k većim brojkama

Borovo slavi 90. rođendan: Godišnje proizvedu 400 tisuća pari obuće, spreman plan restrukturiranja za strateške partnere

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.06.2021 15:21
  • Objavljeno 07.06.2021 u 15:21
Tvornica obuće Borovo

Tvornica obuće Borovo

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Tvornica obuće Borovo u ponedjeljak je obilježila 90. obljetnicu osnutka uz podsjetnik kako je u najboljim danima proizvodila 23 milijuna pari obuće godine i zapošljavala 22.000 radnika, dok danas zapošljava 600 radnika uz godišnju proizvodnju od oko 400.000 pari obuće

Predsjednica Uprave Borova Gordana Odor podsjetila je kako je na današnji dan iz tek osnovane tvornice Bata u Borovu, koju je izgradio češki industrijalac Tomaš Bata ,izašao prvi par kožne obuće.

"Svi znamo da je Tomaš Bata bio vizionar i napravio puno za ovo područje", rekla je Odor dodajući kako je kroz proteklih 90 godina Borovo imalo uspona i padova, a u Vukovar se nakon Domovinskog rata vratilo 1998. godine.

"Zatekli smo velike neriješene imovinske probleme i ratnu štetu od 2,3 milijarde kuna", navela je Odor dodajući kako Borovo danas zapošljava 600 radnika do kojih je 400 u proizvodnji u Borovu, a 200 u 74 prodavaonice.

"Još imamo problema iz prošlosti, ali se trudimo da ih prebrodimo", kazala je podsjetivši kako su najbolji dani Borova bili od 1947. do kraja 80-tih godina prošloga stoljeća kada je proizvodilo 23 milijuna pari obuće na godinu i imalo 22.000 zaposlenih samo u Vukovaru.

"Sada proizvodimo 400.000 pari obuće godišnje i kada smo krenuli prema još većim brojkama, došla je pandemija koronavirusa te smo morali rezati fiksne troškove. Da nije bilo pomoći države vjerojatno bismo sami sebe doveli u stečaj", kazala je predsjednica Uprave Borova Gordana Odor.

Ravnatelj uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva Zvonimir Novak kazao je kako se Borovo nalazi u postupku restrukturiranja te je na Upravi da napravi dugoročno održiv plan restrukturiranja.

"Nadamo se da će taj plan restrukturiranja biti dovoljno dobar da privuče atraktivnog, pouzdanog i odgovornog strateškog partnera, jer koliko koliko god bi država željela pomoći Borovu to mora raditi po pravila koje nameće EU", kazao je Novak.

Nakon prigodnih govora na svečanosti održanoj u dvorištu Dvorca Eltz, u dvorcu je otvorena izložba "Borovo portreti" Zvonimira Tanockog uz koju su posjetitelji imali prigodu razgledati, kao i neke modele borovske obuće proizvedene od 1931. do 2021. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!