OBRTNICI S MARASOM

'Bojimo se da do nas neće doći ni lipe avansa'

  • Autor: Ivica Kruhoberc
  • Zadnja izmjena 13.04.2012 15:43
  • Objavljeno 13.04.2012 u 14:04
Gordan Maras

Gordan Maras

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Mijic / CROPIX

Od najavljenog avansa od 10 posto kod poslova s državom, bojimo se da do obrtnika neće doći ni lipe jer će od toga koristi imati prije svega oni s debelim novčanicima koji izravno posluju s državom i ministarstvima, upozorili su varaždinski obrtnici na trećem forumu na kojem je sudjelovao i ministar poduzetništva i obrta Goran Maras

Krenuo Poduzetnički impuls

Prvi od tri skupine natječaja za poticanje malog i srednjeg poduzetništva iz programa Poduzetnički impuls objavilo je danas Ministarstvo poduzetništva i obrta. Natječaji iz prve skupine namijenjeni su za razvoj i primjenu inovacija, primjeni znakova kvalitete, poticanju brzorastućih tvrtki, uključivanju većeg broja žena, mladih i poduzetnika početnika u poduzetništvo, kao i za cjeloživotno obrazovanje obrtnika i poduzetnika. 'Bespovratna sredstava kreću se od 50 do 700 tisuća kuna po projektu koji će se provjeravati. Kroz tjedan dana bit će raspisana i druga skupina natječaja, a treća za dva tjedna. Sve njih želimo realizirati kroz četiri mjeseca kako bi što prije došli do rezultata, odnosno povećanja zaposlenosti, a time i većih prihoda', naglasio je Maras.

Sudionici 3. obrtničkog foruma Varaždinske županije ministru Marasu najviše su pitanja postavili u vezi smanjivanja fiskalnih i parafiskalnih davanja, potpora obrtništvu i poduzetništvu te osiguranju pravovremenog plaćanja.

'Plaćanje je potpuno stalo, kao prije desetak godina. Situacija se tu ne popravlja, usprkos novom zakonu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a ni od avansnog plaćanja države u iznosu od 10 posto obrtnici ne očekuju puno', upozorio je jedan od sudionika foruma.

Istaknuvši da je danas moguće izravno platiti podizvođačima, što je naročito dobro za male i srednje poduzetnike, ministar Maras najavio je nove promjene zakona koji bi trebali zaoštriti financijsku disciplinu, jer će među njima biti i kaznena odgovornost.

'Želimo zaustaviti povećavanje neplaćenih obveza koje su došle do 42 milijardi kuna, a zatim to početi smanjivati. No nećemo ići za time da se poduzeća odvode u stečaj, nego da država ulazi u vlasništvo, kao što je to bio slučaj kod DIOKI-ja', najavio je Maras napomenuvši da je puno teže stvoriti nova radna mjesta nego zadržati postojeća.

Nakon smanjivanja vodne naknade i naknade za šume, kao i dijelom spomeničke rente, Maras je najavio nastavak smanjivanja drugih parafiskalnih nameta poduzetništvu i obrtništvu kako bi do kraja mandata bili 20 do 30 posto niži nego na njegovom početku.

'Naš porezni sustav bio je do sada statičan. Nije poticao otvaranje radnih mjesta i zapošljavanja. Stoga se ide na reformu porezne politike, a usporedno s tim mijenjat će se i parafiskalna davanja. Želimo prihode ostvarivati kroz otvaranja radnih mjesta i poslovanje', naglasio je ministar Maras te predstavio prvi od tri paketa potpora za malo i srednje poduzetništvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi