STRAH OD INFLACIJE

Bogataši kupuju na tisuće kilograma zlata

zlato, zlatne poluge

zlato, zlatne poluge

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Najveći svjetski bogataši u svojim portfeljima sve češće gomilaju zlato, a neki od njih svoje bogatstvo nastoje zaštititi kupnjom i više tisuća kilograma te plemenite kovine odjednom, objavio je Reuters u izvještaju sa summita vodećih svjetskih bankara u New Yorku

Strah od nove recesije znatno je potaknuo potražnju za fizičkim zlatnim bulionima, te dionicama zlatnih rudnika, ističe za Reuters Josef Stadler, izvršni direktor u švicarskoj banci USB, prenosi portal srebrozlato.com

On je istaknuo kako se na tržištu sve više traže udjeli fondova koji ulažu u fizičko zlato, no zamjetna je i potražnja za zlatnim polugama i kovanicama koje najveći svjetski bogataši potom spremaju u privatne trezore, čime se u potpunosti osiguravaju od moguće propasti financijskih institucija.

Stadler je objasnio kako svojim klijentima preporučuje ulaganje od sedam do deset posto vlastita portfelja u plemenite kovine, što je izvrsno ulaganje budući da cijena zlata raste već desetu godinu za redom po prosječnoj godišnjoj stopi od oko 10 posto.

Neki tržišni analitičari, među kojima su i milijarder George Soros, te investicijski guru Warren Buffet, objašnjavaju kako je zlato 'zadnji veliki balon', budući da je plemenite kovine teško i skupo rudariti, rafinirati i pretvoriti u investicijski oblik.

No zlato i srebro kao vodeće monetarne plemenite kovine svakodnevno doživljavaju nove cjenovne vrhunce. Cijena zlata za isporuku u prosincu popela se danas na gotovo 1.350 američkih dolara za uncu (31,1 grama) što je novi povijesni rekord, što predstavlja osmi uzastopni proboj maksimalne cijene u zadnjih devet dana.

I srebro je dosegnulo nove vrhunce, zaustavivši se danas na razini od 23 dolara i 10 centi za uncu, nakon čega se njegova cijena spustila ispod 23 dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi