TRŽIŠTE KAPITALA

Blok trgovanje podiglo promet na Zagrebačkoj burzi

Burza / Ilustrativna fotografija

Burza / Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Dionički indeksi su na domaćem tržištu imali blago pozitivan dan, CROBEX s rastom od 0,3 posto, čime se vratio u zeleno nakon jednog dana predaha, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,1 posto. Nakon slabije likvidnosti iz prethodnog dana, danas je ipak zabilježen snažniji promet, ali na krilima blok transakcija

Ukupno je na burzi protrgovano oko 11 milijuna kuna, od čega su blok transakcije redovnim dionicama Adrisa i Hrvatskog Telekoma od 5,2 i 2,0 milijuna kuna činili većinu tog prometa.

Redovni promet je iznosio 3,7 milijuna kuna uglavnom koncentriran u nekoliko izdanja. Najlikvidnija u redovnom prometu, te jedini milijunaš, je bila dionica HT-a, s 1,4 milijun kuna prometa i padom cijene od 0,6 posto, usprkos vijesti o predanom zahtjevu za trgovanje na Vodećem tržištu Zagrebačke burze. Po prometu slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle, sa 670 tisuća kuna prometa i rastom cijene od 1,5 posto, nakon što je kompanija objavila prijedlog dividende od 49 kuna.

Među dobitnicima ipak je odskakala dionica Alpha Adriatic sa skokom cijene od 22 posto, a društvo joj radi dionica Saponije s plusom od 5,5 posto. S druge strane, gubitnik dana je dionica Jadrana koja je potonula 8,1 posto, dok je dionica Vira pala 4,9 posto.

Dobitnik dana: Alpha Adriatic +21,85% 29,00

Gubitnik dana: Jadran -8,11% 13,60

CROBEX: +0,27% 1.615,94

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!