TRŽIŠTE KAPITALA

Blagi pad indeksa, Medika u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala utorak je zaključilo blago u crvenom teritoriju, gdje su dionički indeksi CROBEX i CROBE10 oslabili 0,10 posto i 0,18 posto, što je četvrti uzastopni dan pada. Sektorski gledano, najbolju izvedbu je imao indeks transportnog sektora koji je skočio 4,8 posto, dok je gubitnike predvodio indeks industrije s padom od 0,5 posto

Ukupna likvidnost je ojačala u odnosu na prethodne dane pa je tako protrgovano oko 8,2 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko nego dan ranije. Ipak, taj se skok likvidnosti u prvom redu može pripisati dionici Medike koja je s 4,4 milijuna kuna prometa bila uvjerljivo u fokusu investitora. Cijena dionice je pri tome pala 3,7 posto, što ju svrstava u sam vrh jučerašnjih gubitnika, uz dionicu INA-e, koja je pretrpjela identičan postotni pad uz manji promet.

Od nešto likvidnijih izdanja vrijedi još izdvojiti povlaštenu dionicu Adrisa, koja je na 806 tisuća kuna prometa stagnirala cijenom na 393 kune. Oko 714 tisuća kuna prometa je prikupila dionica Hrvatskog Telekoma, te pri tome ojačala blagih 0,4 posto.

Titula dobitnika dana ide dionici Proficia, koja je skočila 6,5 posto, međutim na prometu od svega 57 tisuća kuna. Znatniji porast cijene još su upisale dionice Atlantske plovidbe, Slavonskog ZIF-a i Peveca, koje su ojačale redom 4,3 posto, 3,7 posto i 2,8 posto. Na strani gubitnika, uz već spomenute dionice INA-e i Medike, vrijedi istaknuti dionicu Belja te redovnu dionicu Adrisa s padovima od 2,4 posto i 1,6 posto.

Dobitnik dana:
Proficio +6,49% 38,87

Gubitnik dana:
INA -3,71% 2650,03

Crobex: -0,10% 1.692,10

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE