ROBNA RAZMJENA

Blagi oporavak izvoza u veljači

izvoz

izvoz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon što je dva mjeseca bilježio pad, u veljači je zabilježen blagi rast robnog izvoza. U odnosu na drugi mjesec prošle godine vrijednost izvezene robe povećana je 0,6 posto. Istodobno vrijednost uvoza povećana je za 0,4 posto što je dovelo do blagog povećanja robnog deficita od 0,16 posto

Robni je izvoz u spomenutom mjesecu iznosio 685 milijuna eura, dok je robni uvoz iznosio 1,22 milijardi eura. Deficit robne razmjene porastao je na 539 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 56 posto.U odnosu na siječanj robni je izvoz povećan 13,1 posto, dok je uvoz zabilježio rast od 8,5 posto.

Na kretanje izvoza i dalje najviše utječe smanjeni izvoz ostalih prijevoznih sredstava. Izvoz ove djelatnosti, koji u najvećoj mjeri čini brodogradnja, smanjen je u veljači za 74,4%. S obzirom da je brodogradnja bila jedan od naših najvažnijih izvoznih sektora, restrukturiranje i smanjena proizvodnja negativno se odražavaju i na izvoz.

Značajan pad izvoza zabilježen je i kod prehrambenih proizvoda (-21,1%), dok je izvoz porastao u kategorijama proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+23,9%), proizvodnje gotovih materijalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (+31,0%) te u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (+112,3%). Na strani uvoza, najveći rast zabilježen je u kategorijama rudarstvo i vađenje (+34%) te uvoz prehrambenih proizvoda (+23,5%).

U prva dva ovogodišnja mjeseca robni izvoz je smanjen za 4,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a istodobno je uvoz porastao za 1 posto. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca ukupno je iznosio 1,3 milijarde eura, dok je uvoz iznosio 2,3 milijarde eura.

Pokrivenost uvoza izvozom u prva dva mjeseca ove godine iznosi 54,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!