kriptovalute

Hanfa: Odobreno osnivanje alternativnog investicijskog fonda za ulaganje u bitcoin

07.05.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odobrilo društvu Grifon Asset Management za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima iz Osijeka osnivanje i upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondom s privatnom ponudom Passive Digital Asset

Kako je priopćeno iz regulatorne agencije, Fond se osniva kao otvoreni alternativni investicijski fond s privatnom ponudom za ulaganje u kripto imovinu – specijaliziran za ulaganje u bitcoin.

Pravilima Fonda regulirano je da razdoblje za početnu ponudu udjela u Fondu traje 15 radnih dana od dana objave rješenja Hanfe ili do trenutka prikupljanja minimalne vrijednosti imovine u iznosu od milijun kuna.

Ulagatelji mogu biti osobe koje se u skladu sa zakonom koji uređuje tržište kapitala smatraju profesionalnim ulagateljima ili se na vlastiti zahtjev mogu tretirati kao profesionalni ulagatelji te kvalificirani ulagatelji. U razdoblju početne ponude uplatu početnog iznosa ulaganja moguće je izvršiti u novčanim sredstvima ili unosom imovine, ali isključivo unosom bitcoina.

Riječ je o fondu koji će, uslijed svoje strukture ulaganja, imati izrazito visoki rizik za ulagatelje, budući da ulaganje u kripto imovinu predstavlja dodatan rizik zbog visoke volatilnosti i neizvjesnosti u vezi regulatornog okvira koji se odnosi na kripto imovinu. Fond je stoga namijenjen dugoročnim investitorima s visokom tolerancijom prema riziku kao dodatak tradicionalnom investicijskom portfelju, napominju iz Hanfe.

Investicijski cilj Fonda će omogućiti ulagateljima izloženost kripto imovini bitcoin, uz značajno umanjenje tehničkih i drugih operativnih rizika vezanih uz samostalno držanje kripto imovine, odnosno trgovanja kripto imovinom.

Fond će težiti potpunoj investiranosti imovine u bitcoin, odnosno do 100 posto neto vrijednosti imovine u bitcoin, u skladu s tržišnim uvjetima, pri čemu će se u drugim oblicima imovine nastojati držati samo onaj dio sredstava potreban za održavanje likvidnosti nužne za ispunjavanje obveza Fonda, navodi se dalje u priopćenju.

Izlazna naknada iz Fonda ovisit će o duljini ulaganja, pa će se tako prilikom otkupa udjela u roku kraćem od godine dana ulaganja naplatiti izlazna naknada od 3,5 posto vrijednosti udjela koji se otkupljuju, za ulaganja od jedne do dvije godine izlazna naknada će iznositi 2,5 posto, a za otkup udjela nakon dvije i više godina trajnja ulaganja neće se naplaćivati izlazna naknada.

Naknada za upravljanje iznosi 2,5 posto godišnje uvećano za porez ako postoji porezna obveza, a ista je plativa mjesečno. Fond ne zaračunava naknadu za uspješnost. Naknada depozitaru, Hrvatskoj poštanskoj banci, iznosi maksimalno 0,25 posto godišnje od ukupne imovine Fonda umanjene za iznos obveza s osnove ulaganja u financijske instrumente, uvećano za porez ako postoji porezna obveza, s time da minimalna mjesečna naknada depozitaru neće biti manja od pet tisuća kuna.

Upravno vijeće Hanfe odobrilo je danas i prospekt rapske turističke tvrtke Imperial Riviera u vezi s uvrštenjem 488.012 redovnih dionica na uređeno tržište kapitala. Dionice su izdane na ime, u nematerijaliziranom obliku i bez nominalnog iznosa.

Imperial Riviera, iz sastava Valamar Rivijere, vlasnik je šest hotela, tri turistička naselja i dva autokampa na Rabu i u Makarskoj. Ukupno ima 3.618 smještajnih jedinica i kapacitet za prihvat 9.000 gostiju i jedna je od deset najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj.

UV Hanfe donijelo je i rješenje kojim se utvrđuje da je 30. travnja 2020. godine, po sili zakona, prestalo važiti odobrenje za obavljanje poslova osiguranja društva Izvor osiguranje, dioničko društvo za poslove neživotnog osiguranja, Zagreb.