KREATIVNA DOKAPITALIZACIJA

Biondić i fond Alternative žele istisnuti male dioničare

08.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dokapitalizacija Centar banke koju bi trebali provesti sadašnji većinski vlasnik Dragutin Biondić i 'paradržavni' fond Alternative još je jedan primjer flagrantnog kršenja prava malih dioničara u Hrvatskoj. Ako se provede plan uprave i nadzornog odbora, novi većinski vlasnici za istu količinu uloženog novca dobit će dvostruko više dionica od ostalih dioničara. Dioničarima koji će u prvom krugu ostati kratkih rukava obećana je mogućnost sudjelovanja u drugom krugu, ali opet ne svima

Aranžman između Dragutina Biondića i fonda Alternative, uz svesrdnu podršku države, predviđa pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala za 50 posto tako što bi se postojeći kapital srezao sa 138,7 milijuna kuna na 69,3 milijuna kuna. Nakon toga bi se provela dokapitalizacija teška 131,2 milijuna kuna za koju bi fond Alternative uplatio 97 milijuna kuna, a Dragutin Biondić 34,2 milijuna kuna (kroz pretvaranje hibridnog depozita u kapital).

Na taj način novi bi vlasnici za uplaćenih 200 kuna po dionici, što je 50 posto manje od postojeće nominale (400 kuna) i 63,3 posto niže od knjigovodstvene vrijednosti dionice (545,48 kuna), došli do dvotrećinskog udjela u vlasništvu.

Ovakav model dokapitalizacije izazvao je uzbunu među malim dioničarima, kojima je uskraćeno pravo sudjelovanja u upisu dionica, uz obrazloženje da 'većinski dioničari nisu u mogućnosti izravno osigurati sredstva za povećanje temeljnog kapitala'. Kao jedan od razloga navodi se i vremenska komponenta. 'U slučaju da ne postoji isključenje prava prvenstva dioničara, dinamika procesa dokapitalizacije, te time i pritjecanje novog kapitala, bila bi znatno usporena', navodi se u obrazloženju.

Kao utjehu ostalim dioničarima uprava i nadzorni odbor nude mogućnost sudjelovanja u drugom krugu dokapitalizacije koji bi se trebao provesti u roku od 24 mjeseca. Međutim, pravo na upis dionica u drugom krugu imat će samo vlasnici najmanje 1.750 dionica koji su spremni uložiti minimalno 50.000 eura.

Predloženi model povećanja kapitala možda bi bio opravdan da je u pitanju opstanak banke. Međutim, drastično smanjenje kapitala i 'povlaštena' dokapitalizacija predlaže se unatoč činjenici da banka nema kumulirani gubitak već naprotiv, postoji zadržana dobit od 27,3 milijuna kuna. Samim time otpada i argument za veliku žurbu i isključivanje malih dionica iz procesa dokapitalizacije.

Odluka o spornoj dokapitalizaciji trebala bi se donijeti na Skupštini dioničara zakazanoj za 12. lipnja. Sudeći prema reakciji malih dioničara, Biondić će teško skupiti 75 posto glasova koliko mu je potrebno da progura prijedlog.