Peter Duffy:

'BiH se mora riješiti ovisnosti o ruskom plinu'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2019 16:46
  • Objavljeno 01.07.2019 u 16:46
Baščaršija, Sarajevo

Baščaršija, Sarajevo

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Direktor ureda Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy izjavio je u ponedjeljak kako BiH mora osigurati novi pravac opskrbe prirodnim plinom jer je sada u cijelosti oslonjena na jedan plinovod kojim se taj energent može dobaviti isključivo iz Rusije. "Moraju se poduzeti napori kako bi se osigurali alternativni izvori opsrbe", izjavio je Duffy na konferenciji o razvoju tržišta prirodnog plina u BiH koju je USAID organizirao na Jahorini pokraj Sarajeva.

Istaknuo je i kako se plinsko tržište u BiH mora organizirati na transparentniji način nego što je to slučaj sada kada svaki od dva enititeta vodi svoju politiku. To uz praksi znači nepotrebmo gomilanje troškova za krajnjeg potrošača ovisnog o tome gdje počinju administrativne granice koje tvrtkama omogućuju da višestruko naplaćuju troškove transporta plina.

Upravo organizacija čiji bosanskohercegovački ured vodi Duffy odlučila je financirati izradu studije izvodljivosti povezivanja plinske mreže u BiH s onom u Hrvatskoj i to izgradnjom novog magistralnog plinovoda iz pravca Zagvozda prema Posušju, koji bi onda imao odvojke prema Mostaru te središnjoj Bosni.

Prema projektu kojega je inicirala tvrtka "BH gas", sa sjedištem u Sarajevu, taj bi plinovod bio alternativa onome kojim se još od 80-ih godina prošlog stoljeća plin dobavlja iz Rusije preko Mađarske i Srbije.

Povezivanje s plinskom mrežom u Hrvatskoj ujedno bi otvorilo mogućnost da BiH ubuduće kupuje ukapljeni plin preko LNG terminala na Krku. 

Vlada Republike Srpske za sada odbija dati suglasnost za projekt nazvan "Južna interkonekcija" i inzistira da se BiH poveže s plinovodom Turski tok kojim bi se opet preko Srbije nastavio kupovati plin isključivo iz Rusije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!