povukli prijedlog

I bošnjačke vlasti u BiH odustale od uvođenja pričuvne policije

26.06.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH, kojemu je na čelu dužnosnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Aljopša Čampara, povuklo je u srijedu prijedlog da se uvede pričuvni sastav policije na razini ovoga entiteta nakon što su sličan potez napravile vlasti Republike Srpske, dok su se hrvatski dužnosnici od početka protivili ustroju novih policijskih snaga

Međunarodni dužnosnici upozoravali su da entitetske pričuvne policije opasno podsjećaju na vrijeme prije izbijanja rata kada su se masovno ustrojavali nacionalni policijski i vojni sastavi.

Vladi Federacije BiH u srijedu je iz ministarstva unutarnjih poslova dostavljena obavijest o povlačenju incijative za dopunu zakona kojom je predviđeno uvođenje pričuvnog sastava Federalne uprave policije.

Ova je inicijativa bila odgovor na raniju odluku skupštine Republike Srpske da uvede pričuvni sastav entitetske policije. Nakon pritiska više međunarodnih dužnosnika uključujući i zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za Balkan Matthewa Palmera vlasti Republike Srpske odustale su od uspostave pričuvne entitetske policije.

Političke stranke Hrvata u BiH i većinske hrvatske županije od početka su se protivile uspostavi entitetskih pričuvnih policija.