ISPU SUSTAV

Big Brother koji će spriječiti mešetarenje zemljom

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 15.04.2013 14:59
  • Objavljeno 15.04.2013 u 13:10
slavonski brod, zemljište

slavonski brod, zemljište

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U Ministarstvu graditeljstva danas je predstavljen Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU). U jednu cjelinu spojeni su Geoportal, katastar i prostorni planovi, što će građanima omogućiti da dobiju potpunu informaciju o svakoj nekretnini koja ih zanima

Velik interes za POS-ove stanove u Zagrebu

Više od 1.100 prijava stiglo je na natječaj za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u Zagrebu.

Radi se o 332 stana u Klari u zgradi koja bi se tek trebala izgraditi.

Zbog velikog interesa planiraju se raspisati natječaji i za nove lokacije, saznaje se u Ministarstvu graditeljstva.

Resorna ministrica Anka Mrak Taritaš nazvala je ISPU 'Big Brotherom' kojim će se nagledati uređenje prostora u čitavoj Hrvatskoj.

'Na jednome mjestu vidjet će se prostorni planovi općina i sve njihove planirane izmjene. Tako da će svaka prenamjena poljoprivrednog u građevinsko zemljište biti točno evidentirana. Svaki građanin moći će doći do svih podataka o nekoj nekretnini, kakvi su uvjeti gradnje, je li legalna ili nelegalna', objasnila je Mrak Taritaš.

Trenutno je preko ISPU-a dostupno oko 100 općinskih planova, a ministrica očekuje da će do kraja godine biti vidljivi podaci za svih 556 općina.

Kad novi sustav u potpunosti zaživi, projektanti će samo na osnovi njega moći krenuti u izradu projekata te im više neće biti potrebna lokacijska dozvola.

Ministrica je istaknula kako je ISPU temelj za uspostavu sustava e-građevinske dozvole, što bi u konačnici trebalo dovesti do ujednačavanja prakse izdavanja dozvola u čitavoj Hrvatskoj.

Tada se više ne bi smjelo događati da se u jednoj općini građevinska dozvola čeka više od godinu dana, a u drugoj se do nje može doći za tri mjeseca. Mrak Taritaš očekuje da će s e-dozvolom u čitavoj Hrvatskoj taj postupak trajati najviše 30-ak dana.

Iako je bilo najavljivano da će sustav e-dozvola proraditi s 1. srpnjem, to je prolongirano za jesen. Tehnički je sve spremno i sada se radi na zakonodavnom okviru, objasnila je ministrica.

Na ISPU možete ući ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!