gubi se vrijeme

Biden: Ako Trump odbije predati vlast, moguće je da umre više ljudi od covida-19

16.11.2020 u 22:46

Bionic
Reading

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da želi otvoriti tri milijuna "dobro plaćenih" radnih mjesta, posebice u području tehnologija, električnih automobila i zelenih energija.

Suočen s novim ograničenjima čija je svrha obuzdavanje pandemije covida-19, Biden je ocijenio da gospodarstvu treba "trenutačna podrška".

"Plan nam je otvoriti milijune dobro plaćenih radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, automobilskoj industriji, općenito u proizvodnji, tehnologijama koje će nam trebati u budućnosti da bismo bili konkurentni u svijetu. Kupovat ćemo američke proizvode", rekao je u govoru o gospodarstvu u Wilmingtonu.

Potvrdio je da će velike tvrtke i bogati Amerikanci plaćati odgovarajući porez, i da namjerava uvesti minimalnu satnicu od 15 dolara.

Biden je također upozorio na opasnost od dodatnih smrtnih ishoda covida-19 ako Donald Trump i njegova vlada odbijaju koordinaciju s demokratskom ekipom pozvanom jamčiti tranziciju u Bijeloj kući.

"Bez savjetovanja dviju ekipa koje se nasljeđuju na izvršnoj vlasti, moguće je da umre više ljudi", upozorio je Biden i naglasio hitnu potrebu pripreme raspodjele cjepiva čim bude na raspolaganju.

"Ako će trebati čekati do 20. siječnja, dan prisege sljedećeg predsjednika kako bi se počelo planirati, izgubit ćemo mjesec i pol dana", rekao je Biden.

"Nužno je da koordinacija krene sada. Sada ili što je prije moguće", inzistirao je.

Odbijanjem priznanja izbornog poraza, Trump izaziva zabrinutosti i prekida tradiciju prema kojoj se novoizabrani predsjednik uključuje, barem kao promatrač, u donošenje važnih odluka u prijelaznom razdoblju u Bijeloj kući.