OŠTRO UPOZORENJE ROHATINSKOG:

'Bez reformi morat ćemo potražiti pomoć MMF-a'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.10.2010 10:28
  • Objavljeno 14.10.2010 u 09:21
Guverner Rohatinski u Saboru

Guverner Rohatinski u Saboru

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Ako Vlada ne uspije konsolidirati javne financije, Hrvatska će morati sklopiti novi stand-by aranžman s MMF-om, izjavio je Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) za slovenski mjesečnik Bančni vestnik

Pad BDP na godišnjoj razini, procjena je guvernera, bit će dva posto, a Vladine su projekcije da će on iznositi 1,6 posto.

'Time se pojedini problemi dodatno zaoštravaju, posebno u fiskalnoj sferi', istaknuo je Rohatinski

Deficit javnog sektora će ove godine u Hrvatskoj biti veći od šest posto BDP-a zbog podbačaja planiranih prihoda i izraženih političkih problema u vezi s pokušajem smanjivanja određenih 'prava' korisnika proračunskih sredstava, prognoze su guvernera.

'To je posljedica dosadašnjeg odgađanja nužnih reformi koje, naravno, imaju svoju ekonomsku, socijalnu i političku cijenu, pa su kao takve rizične, posebno u predizbornoj godini', objasnio je Rohatinski.

Hrvatski javni dug dostiže razinu od oko 50 posto, koja nije visoka u odnosu na prosjek zemalja EU, ali je zabrinjavajuća, njegovo je mišljenje, s obzirom na dinamiku njegova rasta, visoku poreznu presiju, izloženost valutnom riziku te potrebi budućeg ostvarivanja primarnog suficita da se taj dug stabilizira u uvjetima relativno niskog ekonomskog rasta.

Kad je riječ o bankarskom tržištu, Rohatinski je istaknuo da su po poslovne banke dalje najrizičniji hipotekarski krediti gdje je udio loših kredita povećan od kraja 2008. do sredine 2010. godine sa 9,7 posto na čak 20 posto

Ukupno gledano, do pogoršanja kvalitete bankarskog portfelja došlo je kod svih vrsta kredita privatnom sektoru. 'Udio loših kredita u strukturi ukupno odobrenih kredita u tom razdoblju povećan je sa 4,9 posto na 9,6 posto', rekao je Rohatinski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi