ZVONIMIR SEVER UPOZORAVA

Bez posla bi moglo ostati 40 tisuća građevinara!

ŠTRAJK RADNICI GRADILIŠTE

ŠTRAJK RADNICI GRADILIŠTE

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tea Cimas

Oko 40 tisuća ljudi u građevinskom sektoru moglo bi ostati bez posla, i to najvećim dijelom na obali, ustraje li Hrvatska na proglašavanju zaštićene ekološke mreže Natura 2000 na oko 37 posto svoga kopnenog teritorija.

Drugim riječima, ionako prepolovljeni građevinski sektor posve će se smanjiti, a unatoč našim zaklinjanjima u zemlju znanja, najstručniji kadrovi napustit će zemlju. Te pomalo katastrofične ocjene iznio je Zvonimir Sever, prvi čovjek Hrvatske komore inženjera građevinarstva, ponukan činjenicom da će ulaskom u Europsku uniju dobar dio Hrvatske postati dijelom mreže 'područje očuvanja prirode' Natura 2000.

Komora upozorava i na 'bitnu odredbu iz Zakona o zaštiti prirode, a prema kojoj pokretanje postupka utvrđivanja prevladavajućeg javnog interesa i kompenzacijskih uvjeta nije moguće sve dok Europska komisija ne potvrdi naša područja ekološke mreže', te dodaje kako 'Slovenija ili Češka Republika još uvijek nisu okončale postupak verifikacije svojih ekoloških mreža, devet godina nakon pristupanja Europskoj uniji, a morale su proći i prolaze isti postupak koji očekuje i nas'. Stoji to u priopćenju Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).

'Prije tri godine, u građevinarstvu smo imali 140 tisuća radnih mjesta, a sada ih je oko 70 tisuća. Na ovaj će se način taj broj dodatno smanjivati. Ponavljam, nismo protiv zaštite, ali ne na ovakav način, iz nje treba isključiti velike infrastrukturne i energetske objekte, marine, luke. Moći ćemo samo graditi kuće i vikendice', naglašava Sever za Slobodnu Dalmaciju

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode promptno je demantiralo priopćenje HKIG-a. Neslužbeno, u Ministarstvu tvrde kako 'iza priopćenja HKIG-a stoji lobi koji želi graditi na Ombli', dok u službenom odgovoru tvrde kako je 'evidentno da Hrvatska komora inženjera građevinarstva poziva Republiku Hrvatsku na nepoštivanje europskih direktiva i zakona, da autori priopćenja ne poznaju materiju, posebice načine utvrđivanja ekološke mreže i njezine implikacije, te funkciju u smislu održivog razvoja.

I na kraju, autori priopćenja nisu proučili Prijedlog Zakona o zaštiti prirode, pa time vjerojatno i članovi Komore nemaju ni relevantne, ni činjenične informacije. Usprkos mogućnosti da to učine, i dalje je evidentno da nisu proučili Zakon, niti se informirali o Naturi 2000.

Kako je evidentno da to ne namjeravaju učiniti, Ministarstvo je u dogovoru s HGK za 12. travnja organiziralo predstavljanje Nature 2000 svim sekcijama i zainteresiranim stranama.'

U Ministarstvu tvrde i kako se u Hrvatskoj još od 2007. godine provodi postupak ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, te da je 90 posto zahtjeva dosad 'rezultiralo ocjenom kako nema značajnih utjecaja na ekološku mrežu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!