OSJEČKA PIVOVARA

Bez dogovora oko kataloga radnih mjesta

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2011 19:21
  • Objavljeno 01.02.2011 u 19:16
Osječka pivovara

Osječka pivovara

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

U Osijeku je danas održan drugi sastanak mirenja u sporu oko kolektivnog ugovora između Uprave Osječke pivovare d.d. i Nezavisnog sindikata osječke Pivovare (SNOP), a usuglašen je iznos otpremnina i najveći dio kolektivnog ugovora, no dogovora još uvijek nema oko kataloga radnih mjesta

U priopćenju za javnost navodi se kako su predstavnici Uprave i sindikata usuglasili oko 95 posto odredbi kolektivnog ugovora, uključujući i veću otpremninu koja sada iznosi 132.000 kuna, te da je Uprave pristala na sve članke kolektivnog ugovora u kojemu su zajamčena sva dosadašnja statusna i materijalna prava, u skladu sa sindikalnim zahtjevima.

Predstavnici Uprave i sindikat nisu se uspjeli dogovoriti o katalogu radnih mjesta, budući da Sindikat izričito zahtjeva da katalog radnih mjesta bude sastavni dio kolektivnog ugovora, što je za Upravu, kako navode, neuobičajena praksa i stoga neprihvatljiv zahtjev.

Iz Uprave ističu kako izrađuju katalog radnih mjesta koji će dostaviti na uvid i prijedloge sindikatu, no budući je riječ o dokumentu koji se stalno mijenja i dopunjuje, posebice uvođenjem novih tehnologija, drže nepraktičnim i neprihvatljivim da taj katalog postane sastavnim dijelom kolektivnog ugovora.

U priopćenju se također navodi kako je direktor Pivovare Ivan Komak na nedavnom zboru radnika izjavio je da će 1. ožujka biti objavljen popis 19 djelatnika koji su tehnološki višak, od kojih su četiri iz proizvodnje, a 15 iz administracije, što se objašnjava nabavom novog informatičkog programa koji će olakšati i ubrzati proces obrade podataka.

Sa svakim djelatnikom obavit će se pojedinačni razgovor i dogovoriti svi uvjeti otkaza ugovora o radu, uz upravo dogovoreni veći iznos otpremnine, ističe se u priopćenju.

Povjerenik sindikata Željko Anić izjavio je Hini kako su tražili da katalog radnih mjesta bude dio kolektivnog ugovora, jer je tako riješeno i postojećim ugovorom, te kako sindikat smatra kako u tvrtki nema viška zaposlenika sve dok u njoj ima radnika na određeno vrijeme.

Budući da oko ovih pitanja nije postignuta suglasnost, sindikat zadržava pravo na moguće poduzimanje industrijskih akcija, ali o tome će se odlučivati naknadno, nakon razgovora s radnicima, rekao je Anić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi