BLAGI OPTIMIZAM

Bernanke očekuje umjereni oporavak

17.11.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo nastavit će rasti i u 2010. godini, a temeljna snaga najvećeg svjetskog gospodarstva pomoći će da dolar ostane čvrst, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Federalnih rezervi (FED), središnje banke SAD-a Ben Bernanke

Bernanke je istodobno upozorio je kako će slabosti na tržištu rada i restriktivno odobravanje bankovnih kredita, spriječiti da širenje gospodarstva bude onako snažno kako bi željela središnja banka.

'Očekujem da će se umjeren gospodarski rast nastaviti iduće godine. Potražnja pokazuje znakove jačanja, podržana općim poboljšanjem financijskih uvjeta', rekao je Bernanke u pripremljenom govoru koji će u ponedjeljak održati u Gospodarskom klubu u New Yorku.

Bernankeov govor objavio je kanal javne televizije C-SPAN na web stranici.

Predsjednik FED-a govorio je i o američkom dolaru, što inače rijetko čini. Dolar je u posljednje vrijeme izgubio na vrijednosti, dok se stanje na financijskim tržištima popravilo, a globalna gospodarska aktivnost povećala.

'Naša predanost ispunjenu dvostrukih ciljeva, maksimalnom jačanju zapošljavanja i stabilnosti cijena, zajedno s temeljnom snagom američkog gospodarstva, pomoći će osigurati da dolar bude snažan i izvorom globalne financijske stabilnosti', rekao je Bernanke, ističući da će FED nastaviti pozorno pratiti vrijednost dolara

U svom prvom govoru otkako je FED početkom mjeseca odlučio zadržati kamatne stope na rekordno niskoj razini, Bernanke je kazao da će zapošljavanje vjerojatno ostati oskudno a inflacija niska kroz neko vrijeme

FED je 4. studenoga zadržao svoju referentnu kamatnu stopu na rekordno niskoj razini od 0 do 0,25 posto, navodeći kao razlog spori oporavak gospodarstva. Središnja banka je navela kako očekuje da će se zadržati kamatne stope blizu nule kroz 'produljeno razdoblje', suočena s visokom nezaposlenošću i niskom inflacijom.

Po prvi puta je odbor FED-a koji određuje kamatne stope precizirao tri ključna pokazatelja koja će pratiti kod određivanja kamata: nezaposlenost, temeljnu inflaciju i inflatorna očekivanja.

'I smanjenje broja radnih mjesta i povećanje stope nezaposlenosti bili su teži nego u bilo kojoj drugoj recesiji nakon Drugog svjetskog rata', upozorio je Bernanke.

Američko gospodarstvo se polako oporavlja od svoje najgore recesije zabilježene još od Velike depresije 1930-ih. Iako je gospodarstvo raslo u trećem tromjesečju, prvi puta nakon više od godinu dana, oporavak ostaje slab, uz najveću nezaposlenost u posljednjih 26 godina od 10,2 posto u listopadu.