PROCJENA PBZ-A

BDP je u prvom kvartalu pao 1 posto

02.05.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Ukupna industrijska proizvodnja u prvom je tromjesečju ove godine zabilježila pad od 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je deseti uzastopni kvartal u kojem industrija bilježi pad, uz izuzetak prvog i trećeg kvartala prošle godine u kojima je zabilježen minoran rast (stagnacija) od 0,3 posto, odnosno 0,2 posto, ističu analitičari Privredne banke Zagreb u najnovijim PBZ tjednim analizama.

U odnosu na pretkrizni prvi kvartal 2008. godine industrijska proizvodnja bilježi minus od oko 14,5 posto, navodi Ivana Jović u članku "Industrijska proizvodnja: deset kvartala pada".

Zabrinjavajućim ocjenjuje podatak o ponovnom intenziviranju pada unatar prerađivačke industrije - nakon pada od 6,9 posto u siječnju te 3,2 posto u veljači, ožujak je donio pad za 4,1 posto, što je prvi kvartal spustilo na minus 4,7 posto.

Istovremeno, krajem ožujka zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima bilježe rast od 1,4 posto, a u prerađivačkoj industriji od 1,7 posto. Rast zaliha i nastavak pada obujma industrijske proizvodnje potvrđuje tezu o nestabilnosti inozemne potražnje i presporom oporavku domaće potražnje, naglašava Jović.

To, nastavlja, potvrđuju i podaci o kretanju robne razmjene u prvom ovogodišnjem kvartalu. Robni je izvoz zabilježio smanjenje od 4,1 posto, dok je uvoz zabilježio rast od 1,2 posto. Pad robnog izvoza u prvom kvartalu posljedica je 21,5 postotnog pada zabilježenog u ožujku do čega je, između ostalog, doveo i 43,4 posto manji izvoz ostalih prijevoznih sredstava (brodova).

"Sudeći dakle prema kretanjima robnog izvoza i uvoza, te činjenici da se radi o turistički slabo značajnom prvom kvartalu, možemo očekivati negativni doprinos neto izvoza ukupnom gospodarskom rastu, što će uz slabu domaću potražnju i daljnji pad investicija dovesti do pada BDP-a u prvom kvartalu od oko 1 posto", zaključuje analitičarka PBZ-a.