PREKOMJERNI DEFICIT

Barroso plaća dvoje Hrvata da nadziru Linića

25.09.2013 u 15:38

Bionic
Reading

U ime Europske komisije hrvatski financijski stručnjaci Milana Brkić i Dominik Pripužić pomno će nadzirati kako Vlada provodi mjere za smanjenje proračunskog deficita, piše Globus

Objavom Fiskalnog izvještaja konačno će, prema EU mjerilima, postati službeno da Hrvatska ima deficit proračuna veći od dopuštenog tri posto BDP-a. Kao što je poznato, to znači da će Europska komisija odmah pokrenuti takozvani Postupak u slučaju prekomjernog deficita (Excessive Deficit Procedure, skraćeno: EDP).

Riječ je o postupku u kojem će se od Milanovićeve Vlade tražiti hitne mjere za smanjenje proračunskog deficita, odnosno uštede i rezovi.

S obzirom na to da Hrvatska već godinama ima velikih problema s deficitom, Europska komisija odlučila je da neće čekati službenu objavu Fiskalnog izvješća.

Kako Globus doznaje, Europska komisija u tišini je zaposlila dvoje hrvatskih financijskih stručnjaka koji će se isključivo baviti financijskim mukama nove članice.

I to dvjema najvažnijim kategorijama hrvatskih financija. Prvo, metodologijom izračuna deficita i duga kako bi se spriječile eventualne manipulacije u izradi financijskih izvještaja.

I drugo, kontrolom provedbi mjera ušteda kako bi se uvjerili da Hrvatska doista radi na smanjenju deficita.

Tako je Eurostat u prosincu prošle godine (osam mjeseci prije ulaska Hrvatske u EU) na natječaju izabrao i zaposlio Milanu Brkić, bivšu šeficu Odjela računovodstva hrvatske Središnje agencije za financiranje i ulaganje (SAFU).

Njezino radno mjesto, prema službenim podacima Europske komisije, zove se Excessive Deficit Procedure Desk Officer for Croatia. Hrvatskim rječnikom, Milana Brkić kontrolirat će i nadzirati vjerodostojnost financijskih izvještaja za Postupak prekomjernog deficita koje Hrvatska bude slala Eurostatu te rokove njihove predaje. Upravo ona posljednjih tjedana kontaktira s Državnim zavodom za statistiku oko izrade Fiskalnog izvještaja kako bi Europska komisija dobila točne i potpune podatke.

Drugi hrvatski čovjek u Europskoj komisiji jest bivši asistent s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i djelatnik statističkog odjela HNB-a Dominik Pripužić. Njega je u lipnju ove godine zaposlio povjerenik Europske komisije za monetarnu i ekonomsku politiku Olli Rehn. Radno mjesto Dominik Pripužića sličnog je naziva kao i kolegice Milane Brkić – Country Desk Officer for Croatia.

No, dok je Milana Brkić zadužena za financijske izvještaje koje Hrvatska šalje u Eurostat, Dominik Pripužić bit će prvi operativac povjerenika Ollija Rehna za kontrolu mjera koje će provoditi Vlada Zorana Milanovića kako bi smanjila rupu u proračunu.