VIRGIN ORBIT

Bankrotirala Bransonova američka tvrtka za lansiranje satelita

04.04.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Virgin Orbit je podnio zahtjev za pokretanje stečaja nakon što nije uspio osigurati sredstva potrebna za oporavak od kvara rakete u siječnju

Vijest dolazi manje od tjedan dana nakon što je kompanija za lansiranje satelita sa sjedištem u Kaliforniji rekla da otpušta 85% od svojih 750 zaposlenika i prestaje s radom u doglednoj budućnosti.

Virgin Orbit, koji je u 75-postotnom vlasništvu Virgin grupe Richarda Bransona, podnio je zahtjev američkom stečajnom sudu za Distrikt Delaware tražeći prodaju svoje imovine.

U podnesku je navedena imovina od oko 243 milijuna dolara (195 milijuna funti) i ukupni dug od 153,5 milijuna dolara (123 milijuna funti) od 30. rujna.

Izvršni direktor Virgin Orbita, Dan Hart, rekao je: "U ovoj fazi vjerujemo da postupak iz poglavlja 11 predstavlja najbolji put za identificiranje učinkovite prodaje koja povećava vrijednost."

U siječnju je tvrtka odustala od prvog lansiranja satelita u Velikoj Britaniji iz Cornwalla, okrivivši za to "anomaliju".

Raketa LauncherOne nije uspjela dosegnuti orbitu i poslala je svoj teret američkih i britanskih obavještajnih satelita u ocean.

Između studenog i ožujka, Branson Virgin Group osigurala je 50 milijuna dolara (40 milijuna funti) tvrtki za lansiranje satelita kroz dug osiguran opremom i drugom imovinom.

No neuspjeh lansiranja u Velikoj Britaniji natjerao je tvrtku da traži nova sredstva te je pauzirala operacije i otpustila većinu svog osoblja sredinom ožujka.

Prošlotjedna potvrda da će 85 posto osoblja biti otpušteno došla je kao rezultat tvrtkine "nesposobnosti da osigura značajno financiranje", rekli su iz Virgin Orbita.