ANALITIČARI O RASTU LOŠIH PLASMANA

'Banke su ranije trebale prikazati loše kredite'

Bionic
Reading

U Hrvatskoj raste broj loših kredita, a prema podacima koje je jučer objavio HNB vidljivo je da je gotovo svaki šesti kredit postao nenaplativ. Analitičari upozoravaju da će se taj rast nastaviti te da su banke trebale ranije početi prikazivati loše kredite

Analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek kaže da će bilance banaka biti još lošije kada počne primjena novih pravila središnje banke za rezervacije koja su se dijelom počela primjenjivati od kolovoza, a ostatak će od listopada.

'Loše je kredite trebalo prikazati i ranije. Da se to učinilo na vrijeme, danas bi imali manje problema. Banke su financirale znatan dio projekata koji su propali, ali nisu klasificirani kao loši niti su za njih izdvojene rezervacije. Ako se zgrada ne može prodati, ne može se prodati, propao projekt je propao projekt i tako ga treba prikazati. Naš je problem to što nitko ne želi izgubiti', kaže Maruška Vizek za Večernji list

Prema procjenama iz središnje banke, postupno povećanje rezervacije uzet će bankama oko četiri milijarde kuna ili šest posto jamstvenog kapitala, a Vizek upozorava da se takva odluka nije mogla stalno odgađati.

'Rast udjela loših kredita prestat će tek kad se tržište nekretnina iščisti od svih dubioza, što će biti dobar znak da je kriza završila', istaknula je.

U budućnosti, kaže Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta za Jutarnji list, možemo očekivati rast loših kredita.

'Teško je očekivati zaustavljanje rasta loših kredita u Hrvatskoj sve dok se ne pokrene gospodarstvo', zaključuje Jakovčević. Ipak, upozorava da su hrvatske banke, s obzirom na kapitaliziranost, u stanju izdržati i taj udar.