TRGOVAČKI SUD

Banke se do ponoći mogu žaliti u slučaju franak

12.07.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Banke koje su izgubile spor od udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima do kraja današnjeg dana imaju mogućnost žalbe na nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Zagrebu

Već nakon prošlotjedne prvostupanjske odluke suca Radovana Dobronića banke su najavile da će se u zakonskom roku od osam dana žaliti na presudu prema kojoj bi, potvrdi li je viši sud, trebale klijentima u roku od 60 dana od pravomoćnosti ponuditi izmijenjene ugovore i glavnicu odrediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu na dan sklapanja ugovora.

Glasnogovornica Trgovačkog suda Anita Brlas kazala je da će se idućeg tjedna znati tko se sve žalio jer stranke žalbu mogu poslati i poštom danas do ponoći. Tko se žalio znat će se najvjerojatnije u utorak. Žalbe potom idu na odgovor tužitelju, odnosno udruzi Potrošač koja može, ali i ne mora odgovoriti.

Glasnogovornica nije željela nagađati kada bi se mogla očekivati pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda. Taj sud pojedine žalbe rješava i po dvije godine, ali u udruzi Potrošač vjeruju da će, zbog socijalne dimenzije slučaja, odluka biti brže donijeta.