PRVI PUTA OD 2007.

Banke olabavile uvjete za potrošačke kredite

24.07.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Uvjeti financiranja banaka eurozone poboljšani su u drugom ovogodišnjem tromjesečju, međutim one su unatoč tome pooštrile uvjete za kreditiranje kompanija i za izdavanja hipotekarnih zajmova, objavila je Europska središnja banka (ECB)

U svom najnovijem tromjesečnom pregledu o uvjetima kreditiranja, ECB je naveo da očekuje da će u razdoblju od srpnja do kraja rujna nekoliko banaka dodatno pooštriti pravila kreditiranja.

Rizik vezan uz zajmoprimce i makroekonomska nesigurnost i dalje su glavni čimbenici koji obuzdavaju kreditne politike', objavio je ECB, govoreći od drugom kvartalu.

Unatoč pooštravanju uvjeta kreditiranja kompanija i kupnje nekretnina, banke u eurozoni po prvi su puta od 2007. godine olabavile uvjete za izdavanje potrošačkih kredita

ECB je objavio da je 7 posto banaka eurozone, od onih koje su sudjelovale u anketi, pooštrilo kriterije za kreditiranje kompanija u drugom tromjesečju, što je isti postotak kao i u prvom tromjesečju. Pooštravanje je uslijedilo iako su banke, koje se suočavaju s većim kapitalnim zahtjevima prema novim propisima, kazale da je njihov pristup financiranju poboljšan.

'U drugom tromjesečju 2013. banke su izvijestile o daljnjem poboljšanju u svim kategorijama financiranja, iako u manjoj mjeri nego u prethodnom istraživanju', priopćio je ECB.

Istraživanje je obuhvatilo 132 banke u razdoblju od 19. lipnja do 4. srpnja.