NOVO POGLAVLJE KRIZE

Banke odbile Varteks, iz uprave tvrtke šokirani: 'Srce nam se slama...'

25.05.2024 u 17:46

Bionic
Reading

Iz Varteksa su izvijestili da su Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj predstavili plan stabilizacije poslovanja, no da su iz Zabe i HBOR-a odbili njihovu ponudu podmirenja duga

Podsjetimo, nova kriza u Varteksu izbila je nakon što su radnici zbog neisplate dijela plaća prije dva tjedna započeli štrajk, a prosvjedovali su i na središnjem varaždinskom Trgu kralja Tomislava tražeći plaće, opstanak tvrtke i nastavak proizvodnje.

Sindikat je ipak donio odluku o prekidu štrajka nakon što je zajamčena isplata neisplaćenih plaća svim radnicima, a koje će biti isplaćene iz fonda Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

U priopćenju uprave tvrtke, međutim, sad stoji da je daljnje poslovanje tvrtke upitno. Priopćenje donosimo u cijelosti:

'Zbog povećanog interesa javnosti izvještavamo vas da smo održali sastanak s bankama (ZABA-HBOR) početkom ovog tjedna, na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja drušva te jasan plan stabilizacije poslovanja. Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti.

Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama.

Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova.

Nažalost, upravo smo i primili odbijenicu od ZABA-HBOR na našu ponudu.

  • +12
Prosvjed radnika Varteksa u Varaždinu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4M EUR u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile', zaključuju iz tvrtke.