ANALIZA SAXO BANKE

Banke će samo korištenjem tehnologije zadržati profitabilnost i klijente

21.09.2016 u 13:58

Bionic
Reading

Uvođenje fintech sustava u pojedine financijske institucije moglo bi dovesti do smanjenja broja klijenata u bankama koje još uvijek koriste zastarjele tehnologije. S međusobnom suradnjom obje strane mogu ostvariti konkurentnost na tržištu kapitala

I dok fintech tvrtke smatraju da su banke preopterećene zastarjelim tehnologijama i fokusirane na poštivanje propisa, umjesto na potrebe korisnika, banke tvrde da fintech sustav ne može pridobiti povjerenje korisnika, jer je još uvijek nereguliran i koristi nedovoljno razvijenu tehnologiju. Ipak, svaki od sustava ima svojih prednosti, pa je njihova kompatibilnost najbolje rješenje, navode iz Saxo banke.

'Najveća prednost fintech tvrtki nedvojbeno je sloboda korištenja najsuvremenijih tehnologija da bi klijentima ponudili najbolje moguće prilagođena, takozvane 'user friendly', funkcionalnosti i rješenja. S obzirom na to da fintech tvrtke većinom ne posjeduju infrastrukturu koja stoji iza takvih usluga, njihov je cilj da klijentima pruže bolje iskustvo korištenja nego što to rade banke, umjesto da štite postojeće usluge koje se oslanjaju na zastarjelu infrastrukturu, kao što su, primjerice, podružnice', izjavio je Soren Kyhl, glavni izvršni direktor u Saxo banci.

No, unatoč pritiscima kojima su banke izložene, te uvođenju novih tehnologija, one još uvijek imaju dugoročne odnose s klijentima, pod strogim su nadzorom, s definiranom regulativom i uvidom u financijsku strukturu.

Pred bankama teške odluke

'Banke su te koje su uvijek do sada štitile svoje posredništvo do korisnika, kontrolirajući cijeli lanac i kompletnu tehnologiju koja stoji iza tog procesa. No, kako je sve veća konkurencija i pristup korisnicima moguć je i drugim kanalima, uz usporednu eksponencijalnu brzinu razvoja tehnologije, takva strategija postaje sve skuplja i sve manje održiva', kaže Kyhl, te dodaje da je jedini način zaštite poslovnog modela banaka kombiniranje onoga što najbolje rade i postupno uvođenje fintecha.

Ipak, prije tog koraka banke moraju napraviti dvije stvari: utvrditi svoje ključne sposobnosti, u čemu većina banaka podbaci, jer im je teško identificirati potencijalne fintech partnere, te trebaju razviti IT platformu koju će moći integrirati s onim vanjskima. No, većina bankarskih sustava nije opremljena za integraciju s ostatkom financijskog ekosustava. Iako zamjena sustava tehnologija može biti dugotrajan i izuzetno skup proces, ako banke odluče neke dijelove svog poslovanja prepustiti vanjskim partnerima, smanjit će interne troškove i povećati konkurentnost.

'Bolja suradnja, a ne međusobna konkurencija i iscrpljivanje do propasti, osnova je strategije za banke koje razmišljanju o svojoj budućnosti. One koje što prije donesu nužne teške odluke, naročito manje banke kojima nedostaju brojne usluge ili infrastruktura da bi korisnicima ponudile cjelovit portfelj, u budućnosti će moći iskoristiti sve prednosti modernog poslovanja jer su zadržale klijente i povećale profitabilnost korištenjem tehnologije', naglasio je glavni izvršni direktor Saxo banke.

444033,444251,439459,438776