THOMAS MIROW:

'Banke bi trebale ukinuti kredite u stranoj valuti'

Thomas Mirow

Thomas Mirow

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Centralna i Istočna Europa treba se osloniti na zaduživanje u lokalnim valutama i razvijati domaća tržišta kapitala, u prvom redu državnih obveznica, jer je to najbolji odgovor na krizu, poručio je predsjednik EBRD-a Thomas Mirow na otvaranju Godišnje skupštine Banke u Zagrebu

Održivi rast gospodarstva, koji je inače u fokusu ovogodišnjeg zasjedanja Banke, mora riješiti neravnotežu dostupnosti domaćih i vanjskih izvora financiranja, pri čemu je nužna suradnja domaćih i stranih autoriteta, ali i komercijalnih banaka te ostalih privatnih financijskih institucija, rekao je Mirow.

Financijska integracija Istoka i Zapada i razvoj prekograničnog bankarstva doprinjeli su razvoju financijskog sektora, no globalna je kriza pokazala i ogromnu zaduženost privatnog sektora u stranim valutama.

CEE je doduše od financijske integracije i stranog kapitala profitirala više nego bilo koja regija u svijetu, no natprosječne stope rasta i konkurencija među bankama rezultirali su u besprimjerenom kreditnom bumu i previsokom zaduženju privatnog sektora, koji je glavna prepreka oporavku, zaključio je Mirow.

Dodao je i da su strane banke tijekom krize ostale uz svoje banke kćeri zahvaljujući podršci Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i EBRD-a okupljenih u tzv. Bečkoj inicijativi. 'Neke su zemlje poduzimale neprihvatljive rizike u prekomjernom zaduživanju u stranoj valuti i to mora prestati', poručio je Mirow.
Stoga je istaknuo da se CEE ubuduće mora osloniti na zaduživanje u lokalnim valutama, a u tome im moraju pomoći vlade tih zemalja, banke i međunarodne financijske institucije, poput EBRD-a.

Vlade su odgovorne za stvaranje boljih uvjeta za domaće zaduživanje - donošenje makroekonomske politike koja vodi ka smanjivanju razlike kamata za lokalno i ino-zaduživanje, regulative koja će to podržavati i stvaranje odgovarajuće institucionalne podrške (domaćeg tržišta državnih obveznica).

Odgovornost je i na komercijalnim bankama koje bi trebale prestati denominirati kredite u stranoj valuti, a naročito ne odobravati kratkoročne potrošačke kredite u stranoj valuti, rekao je Mirow. Upozorio je banke da moraju biti opreznije u procijenjivanju sposobnosti dužnika u smislu valutnog rizika, te ih pozvao da se uključe u stvaranje domaćeg tržišta državnih obveznica.

DVIJE PREDRASUDE O MALIM ZEMLJAMA

Predrasuda je da male zemlje ne mogu izgraditi lokalno tržište kapitala, jer veličina zemlje nije toliko važna, objasnio je Mirow. Jasno je da veoma male zemlje ne mogu imati dovoljan opseg za likvidnu burzu ili tržište financijskih derivata, no one mogu mobilizirati oročene depozite u lokalnoj valuti i stvoriti državno tržište duga u lokalnoj valuti na kojem i ostali - uglavnom banke - mogu izdavati vrijednosnice ukoliko žele.

Druga se predrasuda odnosi na moguće članstvo u eurozoni. Mirow poručuje da je stvaranje otpornijeg financijskog sustava i modela rasta izvor snage u svim uvjetima. 'Svi znamo da ulazak u monetarnu uniju bez potpune pripremljenosti može biti težak, a trenutni problemi s eurom dijelom su odraz te činjenice', dodao je. No, razvoj lokalnog tržišta kapitala i upotreba lokalne valute u financijskom sustavu karakteristike su zdravog sustava, pa to nije skretanje s puta prema euru već dio dobro pripremljenog procesa, zaključio je predsjednik EBRD-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi