PRVA REAKCIJA

Bankari zadovoljni presudom u slučaju Franak

14.05.2015 u 14:08

Bionic
Reading

U današnjoj izjavi za medije Hrvatska udruga banaka izražava zadovoljstvo presudom Vrhovnog suda u slučaju Franak

'Na temelju dostupnih informacija, možemo reći da smo zadovoljni činjenicom kako je Vrhovni sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna i razumljiva ugovorna odredba', ističe su priopćenju HUB-a.

U HUB-u su zadovoljni i potvrdom ukidanja prvostupanjske presude u dijelu kojim je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora, tako da se glavnica izrazi u kunama, u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita, a kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora.

Kao što su već ranije naglašavali iz HUB-a, banke će, s obzirom na trenutak u kojemu se nalazi Hrvatska, poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u švicarskom franku.

Pritom naglašavaju da se rješenje treba temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i pravične podjele troška te podsjećaju da su i Europska komisija, Svjetska banka i MMF istaknuli da rješenje treba biti socijalno osjetljivo.