FINANCIAL ARENA 2013

Bankari traže put do stabilnosti

08.04.2013 u 15:10

Bionic
Reading

Kako će u nadolazećem razdoblju bankarski sustav odgovoriti na poremećaje na tržištu kapitala u Eurozoni i u svijetu, krizna kretanja BDP-a i nezaustavljiv rast gubitaka od plasmana loših kredita, bit će riječi na Regionalnoj konferenciji bankarske industrije Financial Arena 2013 koja će se od 15. do 17. travnja održati u Zagrebu u organizaciji Infoarena Grupe i Europske banke za obnovu i razvoj

Prije nekoliko godina predviđao se potpuni raspad globalnog financijskog sustava. Slom američkog tržišta nekretnina, rasulo tržišta financijskih derivata, ispuhivanje balona dionica, bankroti banaka i opasno naginjanje tržišta državnog duga uzdrmali su povjerenje čak i najhrabrijih.

Cijene nekretnina su potonule, dužnici bankrotirali ili se razbježali, a banke ostale s knjigama punim visokorizičnih plasmana. I bez likvidnosti.
Svjetski financijski sustav pokazao se mnogo spremnijim nego što se to na početku činilo, no ipak ne dovoljno za održanje ranijih razina gospodarskog rasta, faktora na kojem počiva cijeli svjetski financijski sustav. Bez rasta gospodarstva dugoročno je ugrožena financijska stabilnost i banaka i država.

Budući da sve velike hrvatske banke pripadaju europskim bankovnim grupacijama, imovina domaćega bankovnog sustava pretežno je u rukama stranih vlasnika i dijele njihove europske probleme. Na pitanja cijele bankarske industrije kako će europski i hrvatski bankarski sustav odgovoriti na izazove poslovanja u uvjetima usporenog rasta BDP-a, pada gospodarskih aktivnosti i smanjene potražnje za onim kreditima koji nisu tek puko refinanciranje dospjelih obaveza, odgovore će ponuditi:

Branko Šegon, pomoćnik ministra, Ministarstvo financija RH
Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Hrvatsku i Mađarsku, EBRD
Guido Ravoet, izvršni direktor Europske bankarske federacije (EBF), Belgija
Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke
Andrea Kovacs-Wöhry, predsjednica Uprave, Sberbank, Hrvatska
Alma Mekić Čerdić, predsjednica Udruženja faktoring društava, Hrvatska
Anđelka Buneta, predsjednica Uprave, FINA
Gokhan Kont, glavni investicijski direktor, IFC, The World Bank Group, Turska

Više informacija o konferenciji, programu i predavačima potražite na www.infoarena.hr