RAT ZBOG KAMATA

Bankari prijete: Prijavit ćemo Vladu Europskoj komisiji

11.06.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček komentirao je za N1 odluku Vlade o smanjenju zateznih kamata za građane te kaznene prijave koje je Udruga Franak podnijela protiv sedam banaka, Željka Rohatinskog i Borisa Vujčića

'Ovim izmjenama zakona Vlada pokušava riješiti četiri stvari. Jedno je smanjivanje zakonske zatezne kamate za pravne osobe, što je u skladu s europskim direktivama i gdje je Hrvatska zbog zapravo vrlo nespretnog prijevoda imala najvišu zakonsku zateznu kamatu za pravne osobe. To je u redu da se smanji, to ničemu ne služi i treba doći na neke europske razine.

Drugo je zatezna kamata između poduzetnika, koja bi trebala biti slobodno ugovorena. Kod nas je ona i dalje limitirana, što nije sasvim u skladu s nekim europskim praksama, ali nije ni velik problem jer je dovoljno velik limit.

Treća stvar je zatezna kamata za potrošače, koju su kod nas također odlučili smanjiti, a koja nema nikakve veze s europskim direktivama, već je svaka Vlada može postaviti kako joj odgovara. Međutim ona se često veže uz ugovornu kamatu, tako da bude dva ili tri poena viša od nje.

Jedino što je problematično je administrativno spuštanje najviših dopuštenih kamata i duboko smo uvjereni da će Europska komisija tu reagirati jer se radi o zadiranju u tržišne cijene. To bi bilo isto kao da vam kažu da Vlada mora propisati da se cijena mlijeka u dućanima mora smanjiti za kunu po litri i gotovo. Vjerujemo da će tu Europska komisija imati nešto reći, kao što je imala reći kada se to pokušalo učiniti kroz drugi zakon', kazao je Bohaček za N1

Na upit koliko će banke smanjenjem zateznih kamata izgubiti novca, Bohaček kaže da nema podataka o tome. 'Tim zateznim kamatama može se pomoći građanima, međutim studija Europske komisije je pokazala da smanjenje ugovornih kamata ne pomaže građanima, već da ima negativne efekte', dodaje. Kazao je i da HUB ne priprema nikakve protumjere, ali da će pokušati spriječiti promjenu ugovornih kamata.

Na upit smatra li da se ovdje radi o još jednom predizbornom potezu Vlade, kazao je da je to jedini mogući razlog, ali da je to pogrešna mjera jer smanjenje ugovornih kamata ne štiti potrošače.

Danas je Udruga Franak najavila kaznene prijave protiv banaka. 'Ne komentiramo takve poteze, s Udrugom Franak nikad nismo ni razgovarali niti ima razloga s njima pregovarati', zaključuje Bohaček u razgovoru za N1.