ODBAČENA PRIJAVA

AZTN: Telekom operateri nisu se 2009. dogovarali o cijenama

25.10.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je rješenje kojim je utvrdila kako Vipnet, Hrvatski telekom i Tele2 nisu narušili tržišno natjecanje na tržištu mobilne telefonije. AZTN je utvrdio da ne postoje dokazi da su razdoblju od srpnja do listopada 2009. usklađenim djelovanjem promijenili obračunske jedinice za glasovne pozive u pokretnim mrežama i time sklopili zabranjeni sporazum

Agencija je postupak protiv tri telekom operatera pokrenula po službenoj dužnosti kako bi utvrdila jesu li promjene obračunskih jedinica za glasovne pozive u pokretnim mrežama u Republici Hrvatskoj rezultat izričitog međusobnog dogovora poduzetnika ili usklađenog ponašanja ili je bila riječ o samostalnim odlukama svakog od njih. Naime, nakon što je 1. kolovoza 2009. uveden porez od šest posto na usluge telekom operatora, od 1. listopada 2009. de facto su, kroz promjenu obračunskih jedinica, povećane cijene za većinu tarifnih modela svih mobilnih operatera.

Međutim, iako su postajale indicije da se radi o dogovoru odnosno usklađenom djelovanju, Agencija nije pronašla izravan dokaz koji bi nedvojbeno upućivao na nedopušteni kontakt i dogovor među operaterima u vezi s promjenom obračunskih jedinica, a sve činjenice o paralelnom postupanju koje je utvrdila, Agenciji nisu bile dovoljne da s potpunom sigurnošću zaključi da je između poduzetnika doista postojao zabranjeni sporazum.

Nakon pažljive ocjene i provjere svih relevantnih indicija, činjenica i okolnosti uključivo i saslušanja svjedoka, u nedostatku izravnog dokaza koji bi nedvojbeno upućivao na nedopušteni kontakt odnosno izravan dogovor među mobilnim operaterima oko promjene obračunskih jedinica, Agencija je donijela odluku da mobilni operateri nisu narušili tržišno natjecanje.

'Postupak smo pokrenuli temeljem predstavke građanina i indicija koje su upućivale na možebitni dogovor, no tijekom postupka nismo pronašli ni izravne ni neizravne dokaze o postojanju zabranjenog sporazuma među ovim poduzetnicima. Želim istaknuti kako Agencija nikada neće donositi odluke koje nisu u cijelosti utemeljene na Zakonu odnosno na jasnim i nedvojbenim dokazima o povredi propisa o zaštiti tržišnog natjecanja', objasnila je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja odluku Agencije u ovome predmetu.