ZLOPORABA POLOŽAJA

AZTN pokrenuo postupak protiv Grand auta

11.06.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je prihvatila mjere koje je tvrtka Gemicro predložila za ponovno uspostavljanje tržišnog natjecanja u području informatičkih usluga leasing društvima, dok je protiv Grand auta pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja u uslugama popravaka i održavanja motornih vozila marke Land Rover i Jaguar

Iz Agencije su izvjestili  da su protiv tvrtke Grand auto pokrenuli postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja na tržištima pružanja usluga popravaka i održavanja motornih vozila marke Land Rover i Jaguar, kao i prodaje rezervnih dijelova za ta motorna vozila na teritoriju Hrvatske.

"Utvrđeno je kako postoje dostatne indicije da postupak aplikacije za stjecanje statusa ovlaštenog servisera motornih vozila marke Land Rover i Jaguar nije transparentan", navode iz Agencije.

Stoga će Agencija utvrditi onemogućava li Grand auto svojim konkurentima pristup tržištu, unatoč činjenici da primjenjuje kvalitativni selektivni distribucijski sustav servisiranja.

Naime, to je sustav u kojem dobavljač određuje kriterije za izbor servisera, a koji su isključivo kvalitativne prirode. Takvi kriteriji nužni su zbog prirode proizvoda koji su predmet sporazuma i jedinstveno su utvrđeni za sve servisere koji se žele priključiti tom sustavu distribucije, a ne smiju se primjenjivati na diskriminirajući način i ne mogu izravno ograničavati broj distributera ili servisera na mjerodavnom tržištu, ističu iz Agencije.

Sukladno tome, Grand Auto nema diskrecijske ovlasti odlučivati hoće li zainteresirane poduzetnike primiti u ovlaštenu mrežu servisera ili ne.

Ukoliko ispunjavaju kvalitativne kriterije određene od strane proizvođača, Grand Auto je dužan primiti takve servisere u mrežu, navode iz Agencije, te dodaju kako "uvijek valja imati na umu da se pokretanjem postupka ne prejudicira povreda propisa o zaštiti tržišnog natjecanja poduzetnika protiv kojeg se postupak vodi, već će Agencija tek temeljem rezultata provedenog postupka utvrditi je li poduzetnik postupao u suprotnosti sa propisima o zaštiti tržišnog natjecanja".

Postupak i protiv Gemicro-a

"Agencije je u postupku koji je pokrenula protiv poduzetnika Gemicro prihvatila mjere i obveze koje je Gemicro samoinicijativno predložio za otklanjanje negativnih učinaka i ponovno uspostavljanje tržišnog natjecanja na tržištu pružanja specijaliziranih informatičkih usluga leasing društvima", navode iz Agencije.

Te usluge uključuju implementaciju i održavanje specijaliziranih poslovnih aplikacija potrebnih za rad leasing društava u Hrvatskoj, a riječ je o poduzetniku za kojeg postoje snažne indicije da se na tom tržištu nalazi u vladajućem položaju.

Agencija je postupak pokrenula po službenoj dužnosti, temeljem inicijative tvrtke Modulus informacijske tehnologije, čiji je suvlasnik bivši Gemicrov zaposlenik, zbog toga što su ugovori koje je taj poduzetnik sklapao s leasing društvima sadržavali odredbu kojom se sprječava svakog poduzetnika koji zapošljava bivše Gemicrove kadrove da konkurira Gemicru u poslovanju s leasing društvima.

Međutim, odmah po pokretanju postupka Gemicro je Agenciji predložio preuzimanje obveze brisanja sporne odredbe iz svih sklopljenih ugovora s leasing kućama. Agencija smatra da su mjere, uvjeti i rokovi koje je predložio Gemicro dostatni za otklanjanje negativnih učinaka.

Mjere su, ističu iz Agencije, predložene u ranoj fazi postupka, a sva leasing društva, klijenti Gemicra, u svojim su očitovanjima Agenciji izrijekom izjavili da zbog sporne odredbe nisu odbili poslovati s drugim poduzetnicima.

Dodatni razlog za prihvaćanje predloženih mjera bila je činjenica da sporna odredba potencijalno nije mogla obuhvatiti velik broj poduzetnika jer je u posljednjih pet godina Gemicro raskinuo ugovore o radu sa samo tri zaposlenika.

Nakon što je Gemicro Agenciji dostavio dokaze o izvršenju mjera u zadanom roku, prestali su uvjeti za daljnje vođenje postupka protiv tog poduzetnika, ističu iz Agencije.