nema više prepreka

AZTN-ov blagoslov: OTP može preuzeti Splitsku banku

20.04.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju kojom OTP banka stječe izravnu kontrolu nad Société Générale-Splitskom bankom te, neizravno, nad poduzetnicima SG Leasing, SB nekretnine, S.B. Zgrada te Société Générale Osiguranjem

Provedbom koncentracije nastat će novi entitet, banka koja će po veličini tržišnog udjela (iznad 10 posto) biti četvrta banka po snazi u Hrvatskoj, što na nacionalnoj razini stvara dodatni konkurentski pritisak na ostala tri najjača tržišna takmaca – Zagrebačku, Privrednu i Erste banku. Naime, od kraja polovice 2018. godine planira se pripajanje Splitske banke OTP banci, a potpuna integracija planira se do kraja 2019.

Prema navodima podnositelja prijave, budući da se cjenovne politike banaka kreiraju na nacionalnoj razini, koncentracija bi zbog pojačanog konkurentskog pritiska, uz daljnje smanjenje nacionalne referentne stope (NRS), mogla dovesti do smanjenja prosječne kamatne stope na tržištu, što bi rezultiralo nižim kamatnim stopama za krajnje korisnike u cijeloj Hrvatskoj.

Provedenom detaljnom analizom svih zaprimljenih podataka, AZTN je utvrdio da će provedba koncentracije imati učinak na mjerodavnom tržištu primanja novčanih depozita i odobravanja kredita i drugih plasmana  na području Hrvatske te na području  nekih županija.  

U okviru analize mjerodavnog tržišta i njegovih pojedinih dijelova, AZTN je utvrdio da će se, promatrano  prema parametrima ukupno primljenih štednih depozita i oročenih depozita stanovništva te prema kriteriju plasiranih stambenih i nenamjenskih gotovinskih kredita stanovništvu, tržišni udjeli novoga entiteta - OTP banke - povećati u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji. Riječ je o županijama u kojima su banke – sudionice koncentracije, kako zbog povijesnih razloga vezanih uz njihov nastanak, tako i zbog lojalnosti domicilnih klijenata nekadašnjim lokalnim bankama, već imale snažne tržišne pozicije.

Međutim, to neće imati negativni učinak na tržišno natjecanje na tim dijelovima mjerodavnog tržišta zbog snažnog konkurentskog pritiska i ukupne veličine i snage tri najveća konkurenta  sudionika koncentracije (oni drže gotovo 60 posto ukupne aktive i primljenih depozita svih banaka u Hrvatskoj).

Na objavljeni javni poziv za podnošenje mišljenja i primjedbi na koncentraciju AZTN nije zaprimio nijednu reakciju te je koncentraciju odobrio na prvoj razini.