turistički problemi

Austrijanci ne mogu pronaći radnike ni za plaću od 6000 eura. Evo o kojim poslovima se radi

19.12.2021 u 21:50

Bionic
Reading

U Austriji nude sasvim pristojan posao za plaću od 6000 eura, ali zainteresiranih gotovo da nema. Radi se o profesiji koja bolno nedostaje i hrvatskom turističkom sektoru

U Austriji trenutno vlada velika potreba za kadrovima u domaćim skijalištima, posebice nakon uvođenja karantene, a skijašku kartu, navodno, mogu kupiti samo oni koji su preboljeli koronavirus ili su cijepljeni; testovi se ne priznaju.

Agent za zapošljavanje Peter Mayer za portal heute.at tvrdi da trenutno vlada ogroman nedostatak zaposlenih u zimskom turizmu, posebno kuhara. Mayer pristaje unajmiti osoblje sa svojom agencijom.

"U Ischglu, Söldenu ili Kitzbühelu postoje tvrtke koje dobrog kuhara sa znanjem njemačkog plaćaju između 4500 i 6000 eura." Prema riječima 30-godišnjaka, radnike se očajnički traži.

“Na ovom području prosječno se plaća 2000 eura neto. Bez savjeta. Od mnogih kolega znam da se kući može otići s 4500 eura neto.”

Ponovno zatvaranje u zemlji izazvalo je val otkazivanja u hotelijerstvu i time "ledeni početak" skijaške sezone.

Za razliku od prošle godine, restorani će biti otvoreni, ali poznati Aprés-Ski-Party partyji nisu dopušteni. No to turiste ne odvraća od planiranja odmora i skijanja. I dok buking polako raste, broj zaposlenih u skijalištima i dalje pada.

U intervjuu za Heute, Thomas Geiger, generalni direktor sektora za turizam i razonodu Tirolske gospodarske komore, izrazio je zabrinutost zbog sve većeg nedostatka osoblja.

  • +5
Austrija Ride Izvor: Promo fotografije / Autor: Claudia Ziegler

“Izazov za tvrtke koje traže dovoljno zaposlenika dramatičniji je nego ikad. Trenutno samo AMS ima skoro 4500 slobodnih radnih mjesta. U stvarnosti, međutim, stvarna potreba za zaposlenima je znatno veća”, kaže on.

“Prijava trenutno nema ni iz Njemačke ni iz inozemstva. Mnogi dugoročni stalni zaposleni također su napustili industriju zbog nedostatka sigurnosti planiranja. Stalno otvaranje i zatvaranje smrt su za industriju.”

Zbog karantene, čestih promjena uvjeta pri ulasku u zemlju i čestog nedostatka planiranja sigurnosti za kompanije i goste potraga za radnicima je izuzetno teška, smatra Geiger.

Zbog toga što nema spomenutih zabava očekuje se manje napojnica, što je vjerojatno razlog za manjak prijava za ovaj posao.