NOVA PRAVILA

Idete na skijanje u Austriju? Djeca će vam trebati tzv. Ninja putovnice - ako nisu cijepljena

17.12.2021 u 20:04

Bionic
Reading

Austrija je zbog omikron varijante koronavirusa odlučila pooštriti uvjete na granicama, pa će od ponedjeljka samo cijepljeni s tri doze i oni koji su preboljeli covid-19 moći slobodno ući u državu, rekao je u petak ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein. Oni koji nisu primili treću dozu cjepiva moraju na granici pokazati PCR test ili ići u karantenu nakon dolaska. Izolacija će završavati nakon PCR testiranja i negativnog testa

Oni koji nisu primili treću dozu cjepiva moraju na granici pokazati PCR test ili ići u karantenu nakon dolaska. Izolacija će završavati nakon PCR testiranja i negativnog testa. To se ne odnosi na trudnice i one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, što se mora dokazati medicinskom potvrdom. Posebna pravila donesena su za djecu.

Djeca školske dobi smiju ući u državu s dokazima o dovoljnom testiranju, što znači tri puta tjedno. Za mlađe od 12 godina ne vrijede te mjere. 'Ova stroža pravila su veliki izazov, posebno za one koji za božićne blagdane putuju u inozemstvo. No one su posebno potrebne u ovom razdoblju u kojem se Austrija bori protiv širenja omikrona', rekao je Mieckstein.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger obznanila je na današnjoj press konferenciji da će za turiste, kao i za sve Austrijance, vrijediti pravilo '2G', da se bez covid potvrda ne može pristupiti određenim javnim mjestima, poput restorana, hotela, frizerskih salona, restorana, muzeja itd. Za necijepljenu austrijsku djecu u dobi od 12 do 15 godina to je tzv. Ninja pass, dokaz da su triput tjedno testirana na koronavirus, a za male turiste uvodi se Ninja putovnica.

'Naime, za djecu iz inozemstva teže je provoditi 2G pravilo pa će ovo olakšati stvar', rekla je ministrica Köstinger. Da bi Ninja putovnica bila važeća, treba predočiti identifikacijski dokument sa slikom i dokaze o negativnim testovima u papirnatom ili digitalnom obliku, prenosi 24sata.

  • +5
Cijepljenje djece Izvor: EPA / Autor: HOMEM DE GOUVEIA

Potvrde 2G mogu dobiti cijepljene osobe i one koje su preboljele covid-19, a Ninja putovnice podrazumijevaju svakodnevan negativan korona test od 1. do 5. dana odmora ili boravka izvan škole, od čega dva testa moraju biti PCR testovi.

'To je potrebno, s obzirom da sve obitelji iz inozemstva koje dođu u Austriju ne mogu ispuniti uvjet oko cijepljenja - jer su u različitim zemljama i različite odredbe o cijepljenju i mnogi mladi nisu još uopće cijepljeni', objasnila je austrijska ministrica, obrazloživši novu odredbu.

'Pod drugim uvjetima bi se mnogi možda odlučili protiv zimskog odmora u Austriji. Ovako je zimski odmor osiguran i siguran', poručila je Köstinger, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, sve osobe starije od 12 godina pri ulasku u Austriju, ako nisu cijepljene ili preboljele zarazu koronavirusom moraju imati negativan PCR test. Ukoliko se dogodi da netko u roku 24 sata, iz objektivnih razloga, nije dobio rezultat PCR testa, u tom slučaju iznimno vrijedi i brzi antigenski test.

Ministar obrazovanja Martin Polaschek je rekao kako će školska djeca u Austriji, zbog razantnog širenja omikron virusnog soja, od 17. siječnja 2022. godine biti obvezno dva puta tjedno PCR testirana.

Više informacija o Njina putovnici može se naći ovdje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ