sele u alpe

Austrijanci krenuli u potragu za oko 30.000 'sezonaca'

03.10.2017 u 11:14

Bionic
Reading

Austrija je krenula u potragu za sezoncima. Procjenjuje se kako trebaju oko 30.000 kuhara, masera, fizioterapeuta, kozmetičarki, konobara, spremačica. Dok je za pojedina zanimanja potreban dokaz o stručnoj spremni, za druga to nije od presudne važnosti. Jedini kriterij koji svi moraju ispunjavati jest – poznavanje njemačkog jezika

'Potražnja za radnicima ovih profila jako je velika. Raspisani su natječaji za profesionalce – kvalificirane kuhare, fizioterapeute, masere, kozmetičarke, a što se tiče konobara i spremačica, tu dokazi o stručnoj spremi nemaju presudnu ulogu, ali svakako treba barem poznavati njemački jezik', govori Aleksandara Bertelt vlasnica tvrtke iz Pule, preko koje će mnogi iz Hrvatske ove godine trbuhom za kruhom u planine, piše Slobodna Dalmacija

Svi kandidati prolaze test poznavanja jezika, a potom austrijski psiholog razgovara s njima preko Skypea kako bi utvrdio jesu li adekvatni za mjesto za koje su se kandidirali. Dok je poznavanje njemačkog jezika do razine B1 bitno za one koji više komuniciraju s gostima, poput konobara, drugi ovaj jezik mogu znati do mjere u kojoj je dovoljno da se snađu u razgovoru.

'Visina plaća ovisi o mnogočemu: o iskustvu radnika i kategoriji objekta, jer nije isto je li u pitanju luksuzni hotel ili smještaj s tri zvjezdice, i na kraju – najvažnije je o kojoj se poziciji i razini odgovornosti radi – pomoćnom kuharu ili nekome tko je jedan od glavnih ili njegovih zamjenika u kuhinji. Ipak, neki je prosjek od 1600 eura do 2000 eura, s tim da su radnicima osigurani hrana i smještaj, a njihov angažman traje šest mjeseci od prvog prosinca do kraja travnja', objasnila je Bertelt.

Hrana i smještaj su sezoncima u Austriji, navodi se, osigurani. U sezoni najčešće provedu po šest mjeseci. Rade šest dana u tjednu. Puno njih vrijeme provedeno u austrijskoj sezoni iskoristi kako bi naučila ili unaprijedila postojeće znanje njemačkog jezika, ali i stekla dodatna znanje i vještine. Hrvatski radnici, pak, do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada pa je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu. Ako je riječ o deficitarnim zanimanjima u ugostiteljstvu onda to ide vrlo brzo, čim poslodavac pokaže interes za zapošljavanjem radnika iz inozemstva.