POREZNE OAZE

Austrija skinuta s OECD-e 'sive liste'

23.09.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Austrija se više ne nalazi na popisu zemalja koje ne primjenjuju međunarodne porezne standarde, pokazuje ažurirana 'siva lista' zemalja koju je sastavila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Austrijska vlada užurbano je radila na tome da bude uklonjena s liste pred predstojeći dvodnevni samit skupine zemalja G-20 koji u četvrtak počinje u Pittsburghu. Nalazila se na 'sivoj listi' zemalja koje su prihvatile OECD-ove standarde ali još nisu u cijelosti prilagodile svoje zakone.

'Crna lista' uključuje zemlje koje nisu napravile ništa kako bi uskladile zakone s OECD-ovim standardima a 'bijela lista' zemlje koje su u značajnoj mjeri izmijenile svoje zakone.

Zemlje-članice G-20 na samitima u listopadu lani i travnju ove godine postigle su dogovor o poduzimanju mjera za suzbijanje prakse poreznih rajeva.

OECD je Austriju uklonio s liste nakon što je ona s 12 zemalja do četvrtka prošli tjedan potpisala sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja odnosno o razmjeni informacija čiji je cilj suzbiti poreznu evaziju.

Među preostalim europskim zemljama na ažuriranom OECD-ovom popisu poreznih rajeva odnosno zemalja koje nedovoljno surađuju na području poreza nalaze se Andora, Lihtenštajn, Monako, San Marino i Švicarska.

Ostalo je nejasno zašto se na toj listi još uvijek nalazi Monako kad je poznato da je kneževina prošli petak objavila da je potpisivanjem sporazuma s 12 zemalja također udovoljila zahtjevima OECD-a.