nemoguće postaje moguće

Astronomski: Dio trgovaca kladi se na nezamislivo visoke cijene nafte

20.10.2021 u 17:15

Bionic
Reading

Nedavno smo pisali kako dio analitičara vjeruje da će barel nafte uskoro dosegnuti i razinu od stotinu dolara. Čini se da je dio trgovaca spreman otići i korak dalje

Kako cijene nafte dosežu višegodišnje najviše razine, neki se špekulativni trgovci na tržištu opcija klade da bi nafta do kraja ove godine mogla premašiti 100 dolara po barelu, a do kraja 2022. čak dosegnuti rekordnih 200 dolara po barelu.

Tzv. call opcije daju trgovcima pravo, ali ne i obvezu, kupiti imovinu po određenoj cijeni, takozvanoj udarnoj cijeni, do određenog datuma.

Iznosi call opcija u troznamenkastim iznosima porasli su posljednjih tjedana, što ukazuje na to da više špekulativnih trgovaca privlači potencijalna brza zarada od trgovanja opcijama, što je relativno jeftin način klađenja na smjer imovine.

Takve oklade nisu toliko nemoguće ostvarive kako se na prvi pogled čine. Primjerice, neke su se oklade na barel nafte od 100 dolara upisane prije godinu dana, uskoro mogle i realizirati, prenosi The Wall Street Journal pozivajući se na podatke QuikStrikea.

A onih koji su se spremni okladiti ima sve više. Krajem rujna call opcije na Brent nafti od 200 USD po barelu za prosinac 2022. protrgovale su se čak 1.300 puta u jednom danu, uslijed pogoršanja energetske krize u Europi i Aziji, a uoči zimske sezone grijanja na sjevernoj hemisferi.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Što se tiče WTI nafte, broj preostalih call opcija sa 100 USD po barelu s različitim datumima isteka čak je peterostruko veći u odnosu na početak veljače ove godine, prema podacima CME-a koje citira Journal.

Ostale popularne opcije poziva za WTI uključivale su barel u iznosu od 95 ili 180 dolara, pokazali su podaci QuikStrikea koje je objavio Journal.

Ovakve call opcije su, dakako, spekulativne i trgovci ih uglavnom koriste kako bi se kladili u smjeru temeljne imovine.

Ipak, ponovna aktivnost s okladama na naftu od 100 USD ili 200 USD pokazuje da sve više trgovaca ulazi na energetsko tržište uslijed globalne krize plina i ugljena, a više tih špekulacija se ciljano odnosi na cijene nafte. Štoviše, strelovit rast i njihov sve veći broj zasigurno će povećati nestabilnosti na tržištu nafte u idućim tjednima i mjesecima.