tehnološki div

Apple s rekordnim prihodima u posljednja tri mjeseca 2019.

29.01.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Apple izvijestio je da je posljednja tri prošlogodišnja mjeseca zaključio s rekordnim prihodima zahvaljujući snažnoj potražnji za novim modelom iPhonea i opremom poput satova i slušalica

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Appleovi su prihodi porasli osam posto, na 91,8 milijardi dolara.

Neto dobit poskočila je 11 posto, na 22,2 milijarde dolara.

U tromjesečnom razdoblju obilježenom božićnim kupovinama prodaja iPhone porasla je gotovo osam posto a prodaja opreme poput satova i slušalica AirPods čak 44 posto. Potražnja je bila toliko snažna da je kompanija u određenim razdobljima nije uspijevala pokriti, piše BBC.

Ukupni su prihodi od prodaje uređaja iznosili oko 79 milijardi dolara a od prodaje usluga, uključujući Apple Pay, Apple TV+, Apple Arcade i App Store, 12,7 milijardi.

Najsnažnije je poskočila prodaja u Europi, 14 posto. Slijede Sjeverna, srednja i Južna Amerika i Japan s 11-postotnim rastom te šire područje Kine, koje uključuje Tajvan i Hong Kong, s 3-postotnim rastom.

U kompaniji očekuju da će u prva tri ovogodišnja mjeseca mjeseca ostvariti prihode u rasponu od 64 do 67 milijardi dolara. Raspon je nešto veći nego inače zbog epidemije koronavirusa, rekao je Appleov direktor Tim Cook.

Naglasio je kako „pažljivo prati” epidemiju koronavirusa, koja je otežala izradu prognoza za tekući kvartal.

Kompanija je ograničila broj putovanja i skratila radno vrijeme u Kini a tvornice njezinih dobavljača ostat će zatvorene dulje nego što se očekivalo.

„Situacija se razvija, još prikupljamo podatke”, rekao je Cook.

Apple ima „nekoliko” dobavljača u Wuhanu, ishodištu epidemije, ali ima i alternativne izvore za takve slučajeve, kazao je. Utjecaj na dobavljače izvan Wuhana po njegovim je riječima „manje jasan”, s obzirom na uredbu vlade o produljenju novogodišnjih praznika do 10. veljače.time što je ponovno otvaranje tvornica, nakon kineskih novogodišnjih praznika, odgođeno za do 10. veljače, rekao je.

Japanski poslovni list Nikkei Asian Review izvijestio je početkom tjedna da bi epidemija mogla poremetiti planove Applea da poveća proizvodnju iPhonea za 10 posto u prvoj polovini godine.

Prošlog listopada Nikkei je izvijestio da je Apple od svojih dobavljača zatražio da proizvedu dodatnih osam milijuna iPhonea 11, oko 10 posto više no što su do tada planirali, signalizirajući time da potražnja za novim modelima raste.

Prema ovotjednom izvješću, masovna proizvodnja trebala je početi u trećem tjednu veljače, a epidemija virusa u Kini znači da bi njezin početak mogao biti odgođen, napominje Nikkei.