MOBILNE TEHNOLOGIJE

Apple se ne žuri: Ove godine vjerojatno nećemo vidjeti iPhone 5G

29.01.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Američki proizvođač je, premda neslužbeno, pokazao manjak interesa za užurbani razvoj podrške 5G-u, pravdajući svoj potez sporom globalnom integracijom tehnologije

Dok konkurencija poput Samsunga, Huaweija i Motorole objeručke prihvaća 5G te već neko vrijeme izbacuje telefone s podrškom za nove mreže, Appleu se očigledno ne žuri. Tim Cook, izvršni direktor kompanije, uvjeren je da je mreža nove generacije još u ranim stadijima te je zaobišao sva pitanja o potencijalnom izlasku iPhonea s podrškom za 5G.

'Uz svo dužno poštovanje 5G-u, još smo u ranim stadijima integracije ove tehnologije na globalnoj razini' komentirao je Cook na pitanje analitičara vezano uz Appleove potencijalne planove za uvođenje 5G povezivosti u buduće smartfone.

Cook je odlučio ne komentirati potencijalne planove za 5G, naglasivši da se mreža jako sporo širi te da Apple želi pričekati. Kompanija je, podsjetimo, već globalno poznata po sporoj integraciji novih tehnologija. Ako Apple odluči podržati neki standard, to će napraviti kada je sto posto siguran da će njihov potez imati poslovnog smisla.

'Mislim da je važno, ako gledate 5G, da pogledate oko sebe u pravi svijet i pogledate kada različite države planiraju aktivirati 5G infrastrukturu. Primjetit ćete da se puno njih ne žuri i da se planovi mnogih zemalja razlikuju odo onoga što vidite ovdje. To je, po meni, jako važno prepoznati.' komentirao je Cook.

5G je, podsjećamo, vrlo popularna tematika u tehnološkim krugovima. Tolika, štoviše, da je velik broj kompanija izbacio skupe telefone s podrškom za mrežu prije nego što se ona u cjelosti integrirala. Prošle je godine, doduše, velik broj pružatelja usluga počeo integrirati 5G tehnologiju u svoje usluge, na što je velik broj proizvođača Androida reagirao u rekordno kratkom roku. Samsungov flagship Galaxy S10 ima 5G varijantu, a pridružili su mu se i proizvođači poput OnePlusa, Motorole i LG-ja.

Premda hrpa zagovornika 5G-a lobira za ubrzanu integraciju tehnologije, ona i dalje nije dostupna svugdje. SAD, primjerice, ima ograničenu pokrivenost 5G-om - Verizonov 5G radi u samo 31 gradu, dok AT&T svoju 5G tehnologiju nudi od prosinca i to u svega deset američkih gradova.

iPhone 11 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina