reizbor

Ante Žigman izabran za člana izvršnog odbora IAIS

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2020 14:53
  • Objavljeno 03.12.2020 u 14:53
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/PIXSELL

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman ponovno je izabran za člana Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (IAIS), kojei je ujedno odlučio da se globalni seminar IAIS-a održi u lipnju 2022. u Dubrovniku

Žigman je izabran u Izvršni odbor IASA kao predstavnik CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja), priopćeno je u četvrtak iz Hanfe.

Kako se navodi, Žigmana su u listopadu 2020. članovi CEET regije ponovno izabrali da ih predstavlja u Izvršnom odboru IAIS-a u trajanju mandata od dvije godine, a njegov ponovni izbor potvrdili su članovi IAIS-a u srijedu na glavnoj skupštini.

Ujedno, IAIS je na sastanku Izvršnog odbora apsolutnom većinom glasova odlučio da će Hanfa prvi put biti domaćinom globalnog seminara IAIS-a, koji će održati u Dubrovniku u lipnju 2022. godine.

Riječ je najvećem susretu svjetskih nadzornika osiguranja i predstavnika industrije osiguranja koja svake godine okuplja gotovo 500-tinjak sudionika iz cijelog svijeta.

"Reizborom mog članstva u Izvršnom odboru i odabirom Hanfe kao domaćina globalnog seminara u 2022. smatram velikim uspjehom Hanfe i Hrvatske, budući da smo u ovom udruženju koje okuplja gotovo sve svjetske regulatore osiguranja tek dvije godine. Kao predstavnik srednje i istočne Europe i Zakavkazja namjera mi je poticati promjene za bolji nadzor osiguranja, jaču zaštitu i edukaciju potrošača te nastaviti poticati društva u digitalnom razvoju svog poslovanja. Posebno je to bitno u ovim izazovnim vremenima u kojima se suočavamo s pandemijom koronavirusa", istaknuo je Žigman. 

Smatra i kako će se zbog starenja stanovništva u Europi, i budući da će se mirovinske usluge sve više premještati iz javnog u privatni sektor, mijenjati i uloge osiguravajućih društava u pružanju usluga za umirovljenje pa će sinergija nadzora i mirovinske industrije i osiguranja biti ključ za poticaj novih proizvoda. "Hanfa kao regulator oba područja u Hrvatskoj ima relevantnih iskustava i može predvoditi u novim međunarodnim inicijativama, ali i prenijeti najbolja međunarodna iskustva u nadzor hrvatskog financijskog sektora", rekao je Žigman.

Osnovan 1994. godine, IAIS je dobrovoljna članska organizacija nadzornika osiguranja i regulatora iz više od 200 jurisdikcija, što čini 97 posto svjetskih premija osiguranja. Riječ je o međunarodnom tijelu za utvrđivanje standarda odgovornih za razvoj i pomoć u provedbi načela, standarda i drugih popratnih materijala za nadzor sektora osiguranja. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!