predsjednička utrka

Ante Simonić: Potrebna je sinergija medicine na znanstvenim dokazima s tradicijskom kineskom

06.11.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat dr. Ante Simonić zajedno s dr. Stanislavom Peharecom, direktorom i vlasnikom Poliklinike Peharec održao je predavanje na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković' na temu Medicina prilika za Hrvatsku

'Danas su svi svjetski zdravstveni sustavi opterećeni brzim rastom troškova što građani osjete na svojim džepovima. Kod nas je pritom cijeli sustav dodatno opterećen jako lošim financijskim i operativnim upravljanjem. Dugi redovi čekanja, manjak adekvatne zdravstvene skrbi, neadekvatna nagrada zdravstvenim djelatnicima samo je površina problema s kojim se suočavamo', rekao je na predavanju u Puli predsjednički kandidat Ante Simonić dodajući kako je znanje u području medicine raslojeno na modernu i komplementarna medicinska rješenja.

Ukazao je kako je zato potrebno stvarati sinergiju i zajedničko djelovanje između medicine temeljene na znanstvenim dokazima s primjerice tradicijskom kineskom medicinom jer se time može stvoriti najučinkovitije rješenje za liječenje građana temeljeno na integriranoj i personaliziranoj medicini.

'Naučimo zajednički uzeti najbolja rješenja u medicini za sve naše građane', poručio je Simonić, međunarodno priznati znanstvenik i profesor emeritus na Medicinskom fakultetu u Rijeci tijekom svog predavanja Integrirana medicina, šansa za hrvatsko zdravstvo, znanost, turizam, sport...

Svi veći bolnički centri u Americi usmjereni su k organiziranju centara integrirane medicine koju zagovara i Svjetska zdravstvena organizacija kao način za zaustavljanje negativnih trendova u zdravstvu, navodi se u priopćenju predsjedničkog kandidata Ante Simonića te nastavlja kako prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije izdaci za zdravstvo rastu brže od ostatka globalne ekonomije i iznose 10% globalnog BDP-a, a posljedica toga je 100 milijuna siromašnih godišnje.

Ujedno, Europska zaklada za znanost predviđa da će integrirana i personalizirana medicina u potpunosti promijeniti zdravstveni sustav i prateće ekonomske modele. Profesije komplementarne medicine, kao što su kiropraktičar, osteopat i akupunkturist već su priznate u pojedinim europskim zemljama, a tradicijska kineska medicina sveprisutna je u sportu.

'Vidovi integrirane medicine koriste se u hrvatskim praksama no nije zakonodavno uređena što postavlja pitanje kakvoće usluga. Hrvatska ima mogućnost izgraditi europski centar integrirane medicine koji će obučavati buduće liječnike ovog vida medicine i pružiti nove vidove usluga te biti zemlja vrhunske usluge u zdravstvenom turizmu koji djeluje tijekom cijele godine', rekao je Simonić, predsjednik Intersektorskog vijeća Sveučilišta u Rijeci za suradnju s Kinom koji je izgradio most suradnje u području obrazovanja, znanosti i zdravstva između Sveučilišta i Medicinskog fakulteta u Rijeci s Peking University Health Science Center, vodećom kineskom znanstveno-nastavnom biomedicinskom institucijom.

'Sve je veći broj oboljelih od križobolje koja uvjetuje smanjenu opću i radnu ograničenost. Upravo zato su potrebna kvalitetnija medicinska rješenja gdje uz pomoć novih tehnologija u području funkcionalne dijagnostike imamo bolji uvid u stanje oboljelih te našim pacijentima možemo osigurati individualiziran pristup u liječenju i rehabilitaciji. Individualizirani pristup liječenju temeljen na funkcionalnim mjerenjima značajno smanjuje mogućnost razvoja kroniciteta i funkcionalne ograničenosti zbog križobolje', dodao je dr. Stanislav Peharec, izumitelj i osnivač Poliklinike Peharec.

'U vrijeme kad sam započeo s radom dr. Simonić me, među rijetkima, bodrio i podržavao što je za mene imalo izniman podsticaj kada je bilo potrebno, u trenutku pokretanja poliklinike', istaknuo je Peharec.