Xu Erwen

Tko je nova kineska veleposlanica? U Hrvatsku stigla iz Aucklanda, dugo radila u SAD-u...

03.09.2019 u 17:59

Bionic
Reading

Nova kineska veleposlanica Xu Erwen sazvala je cijelu društvenu kremu na prijem koji je organiziran povodom njezina preuzimanja dužnosti, a u sklopu događaja organizirana je i izložba o reformi i otvaranju Kine u posljednjih 40 godina

Nova veleposlanica odlučila se za malo drugačiji pristup od kolege kojeg je zamijenila, a koji je potiho napustio našu zemlju. Dužnost je preuzela predajom vjerodajnica još u srpnju, ali se na predstavljanje široj javnosti odlučila tek sada, krajem ljeta.

Da nam nešto više otkrije o novoj kineskoj veleposlanici, zamolili smo Antu Simonića, bivšeg hrvatskog veleposlanika u Kini i kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, koji je bio i jedan od uzvanika na nastupnom prijemu.

Simonić kaže da je upoznao novu veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj netom nakon njezina dolaska u Hrvatsku.

'Njezino bogato diplomatsko iskustvo govori da se radi o vrsnom stručnjaku na ovom području. Nama je to poruka da smo Kini strateški bitni jer se za veleposlanika u Hrvatskoj biraju vrhunski diplomati', kaže Simonić.

Veleposlanici Erwen Hrvatska je prava veleposlanička dužnost. Dolazi s mjesta generalne konzulice u novozelandskom Aucklandu, u kojem je bila od 2015. godine, a prije toga radila je u dva navrata u kineskom veleposlanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama te je dosegnula razinu ministra savjetnika (1996.-2000. i 2007.-2011.), a u toj zemlji vodila je i generalni konzulat u Houstonu (2011.-2014.).

'Njezina ekselencija Xu Erwen dosegla je svoj maksimum u konzularnoj diplomaciji i naravno da je njezina sljedeća razina veleposlanička. Kina ulaže posebnu pažnju u međunarodne odnose. Činjenica da je njezina ekselencija Xu Erwen bila zadužena za odgovorne poslove u diplomaciji sa SAD-om potvrđuje i njezinu stručnost', smatra Simonić.

Upravo u ovom segmentu u Hrvatskoj ne poklanjamo dovoljno pažnje našim predstavnicima u međunarodnim odnosima pa nam se događaju razni slučajevi, poput recentnog s Elizabetom Mađarević.

Erwen je u diplomaciji još od 1983. godine, a osim na spomenutim dužnostima, radila je na raznim dužnostima u ministarstvu vanjskih poslova u Kini te kao ataše u kineskom veleposlanstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  • +37
Svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti veleposlanice NR Kine Xu Erwen Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas