istraživanje fed-a

Amerikanci sve teže do kredita, rekordne šanse da će im biti odbijen zahtjev

18.07.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Amerikanci sve teže dolaze do kredita, pokazala je anketa njujorškog ogranka središnje banke, uz rekordne prosječne šanse da će zahtjev za kreditom biti odbijen

U lipnju građanima je odbijeno najviše zahtjeva za kreditima u posljednjih nekoliko godina, a i manje je ih tražilo kredit, barem za sada, pokazuju rezultati ankete koju svaka četiri mjeseca o problemima u pristupu kreditima provodi Fedov njujorški ogranak.

Udio odbijenica dosegnuo je najvišu razinu od lipnja 2018. i iznosio 21,8 posto, dok je još u veljači iznosio 17,3 posto, Istraživanje je pokazalo da je najviše odbijeno zahtjeva za kreditima za kupnju automobila, prema podacima koji se vode u proteklih deset godina, s udjelom odbijenica od 14,2 posto, nasuprot 9,1 posto u veljači.

Odbijeno je bilo i više zahtjeva za kreditnim karticama i povećanjem limita po kreditima. Kod hipotekarnih kredita u lipnju je odbijeno 13,2 posto zahtjeva, nasuprot 10 posto u veljači, a udio odbijenih zahtjeva za njihovim refinanciranjem istodobno je skočio na 20,8 posto, sa 16,3 posto prema prethodnom istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da je prosječna vjerojatnost da će zajam biti odbijen "naglo" porasla, dosegnuvši rekordne razine kod automobilskih zajmova, kreditnih kartica, povećanja kreditnog limita i stambenih kredita. Pokazalo je i blagi pad tražitelja kredita, na 40,3 posto sudionika ankete u lipnju, što je najniža razina od listopada 2020. U veljači ih je bilo 40,9 posto.

Zabilježeno je tek blago povećanje udjela onih koji planiraju podnijeti zahtjev za kreditom tijekom iduće godine, na 26,4 posto, s 26,1 posto u veljači. Stambeni sektor posebno je teško pogođen sve višim kamatnim stopama budući da su troškovi hipotekarnih zajmova porasli s manje od tri posto u jesen 2020. na sadašnjih oko sedam posto.

Porast troškova zajmova smanjio je potražnju za hipotekarnim kreditima, prema svibanjskom izvješću njujorškog ogranka Feda, iako su ukupne razine duga kućanstava bile veće. Potrošačko kreditiranje ostalo je pak relativno stabilno, premda i ono pokazuje naznake usporavanja, pokazala je anketa.

Podaci su objavljeni tjedan dana uoči redovnog zasjedanja Feda na kojem se očekuje nastavak vrlo agresivnog podizanja kamatnih stopa kako bi se ograničila potrošnja, a ključni je dio tog procesa bio otežani pristup kreditima, primjećuje Reuters.