VELIKO PRIZNANJE

Amerikanac Thaler nagrađen Nobelom za ekonomiju

09.10.2017 u 12:27

Bionic
Reading

Američki ekonomist Richard Thaler dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u području bihevioralne ekonomije, objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti

Thaler je u istraživanjima analizirao proces donošenja ekonomskih odluka uz primjenu psihološki realističnih pretpostavki, istražujući posljedice ograničene racionalnosti, društvenih preferencija i nedostatka samokontrole, navodi se u obrazloženju nagrade.

"U cjelini gledano, doprinosi Richarda Thalera izgradili su most između ekonomskih i psiholoških analiza donošenja pojedinačnih odluka", objavio je Odbor za dodjelu nagrada Švedske kraljevske akademije znanosti.

"Njegovi empirijski zaključci i teoretski uvidi pomogli su kreirati novo područje bihevioralne ekonomije koje se brzo širi i značajno utječe na mnoga područja ekonomske analize i politike", dodaje se u obrazloženju Odbora za dodjelu nagrada

Nobelova nagrada za ekonomske znanosti utemeljena je 1968. godine. Ekonomija u početku nije bila među znanostima za koja su se dodjeljivale nagrade utemeljene oporukom švedskog izumitelja dinamita Alfreda Nobela, podsjeća Reuters.

Amerikanci su inače najbrojniji među dobitnicima Nobelove nagrade za ekonomiju i čine gotovo polovinu laureata. Među njima je i Milton Friedman, čiji je rad prema Reutersu kamen-temeljac suvremene monetarne politike, te James Tobin, predlagatelj poreza na financijske transakcije.

Nagrada uključuje i iznos od devet milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara).