Institut ZEW

Američko-kineski trgovinski sukob pogodio Njemačku

14.05.2019 u 15:08

Bionic
Reading

Povjerenje među investitorima u Njemačkoj u svibnju je pogoršano u kontekstu zaoštrenih trgovinskih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW.

Indeks njihovih očekivanja o gospodarskim kretanjima u idućim mjesecima u svibnju je pao za 5,2 boda u odnosu na mjesec ranije, na minus 2,1 bod, pokazalo je istraživanje instituta ZEW.

ZEW redovno provodi ispitivanje među gotovo 200 analitičara i drugih sudionika financijskih tržišta. Najnoviju anketu proveo je u razdoblju od 6. do 13. svibnja, obuhvativši vikend tijekom kojeg je američki predsjednik Donald Trump najavio povećanje uvoznih carina na stotine milijardi dolara vrijedan uvoz roba iz Kine koje na snagu stupaju idući mjesec.

"Stručnjaci financijskih tržišta u idućim mjesecima očekuju ograničeni gospodarski rast. Najnovije zaoštravanje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine ponovno je povećalo neizvjesnost u pogledu njemačkog izvoza, tog ključnog faktora za rast BDP-a", rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Indeks očekivanja budućih kretanja u gospodarstvu eurozone također je oštro smanjen, skliznuvši u negativno područje, na minus 1,6 bodova.

Svijetle točke u najnovijoj anketi poboljšane su ocjene aktualne gospodarske situacije u Njemačkoj i eurozoni iz perspektive investitora, premda su ocjene za eurozonu u cjelini ostale u negativnom području.

Iako su posljedice sukoba na trgovinsku razmjenu preko Atlantika dosad bili ograničene, Njemačka je indirektno pogođena posljedicama po kinesko gospodarsto koje uzrokuju trgovinske napetosti u odnosima sa SAD-om. Kina je eurozoni među vodećim najvažnijim izvoznim odredištima.

Na povećanje američkih carina Kina je uzvratila najavom viših carina na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a.