u drugom tromjesečju

Američki ogranak pogurao poslovne rezultate Deutsche Telekoma

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.08.2019 14:31
  • Objavljeno 08.08.2019 u 14:31
Timotheus Hoettges, DT CEO

Timotheus Hoettges, DT CEO

Izvor: Promo fotografije / Autor: DT

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak o većoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju zahvaljujući dobrim rezultatima američkog ogranka. U razdoblju od travnja do lipnja neto dobit kompanije poskočila je 91 posto, na 944 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine rezultat su pritisnuli troškovi nagodbe u sporu oko naplate cestarine u Njemačkoj.

Kada se isključe jednokratni faktori, uvećana je 7,4 posto i iznosila je 1,33 milijarde eura. Neto prihodi porasli su 7,1 posto, na 19,66 milijardi eura.

Isti postotni rast kompanija je zabilježila i u stavci prilagođene dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije nakon najmnina (EBITDA AL), koja je dosegnula 6,28 milijardi eura.

Najamnine su uključene u financijska izvješća prema Međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS) početkom ove godine.

Na matičnom njemačkom tržištu prihodi DT-a porasli su 1,2 posto, na 5,4 milijarde eura. Prilagođena EBITDA AL uvećana je 2,4 posto i iznosila je 2,2 milijarde eura.

DT-ov američki ogranak T-Mobile US povećao je prihode u drugom tromjesečju za 5,1 posto, na 11 milijardi dolara. Prilagođena EBITDA AL porasla je šest posto, na 3,2 milijarde dolara. U promatranom je razdoblju kompanija u SAD-u neto povećala broj klijenata za 1,8 milijuna, na ukupno 83,1 milijun.

U prvoj polovini godine DT je značajno povećao ulaganja u širenje i modernizaciju mreža, za 14,9 posto, na sedam milijardi eura. Iznos ne uključuje troškove kupnje frekvencija za mobilnu telefoniju.

"I dalje smo pouzdani. I u prvoj polovini 2019. godine ostvarili smo dobre poslovne rezultate na svim područjima, što nam omogućuje ispunjenje obećanih ciljeva", ističe u priopćenju izvršni direktor Tim Hoettges.

Ranije su najavili da u cijeloj 2019. godini očekuju prilagođenu dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije i nakon najamnina (EBITDA AL) od oko 23,9 milijardi eura. Prošlu godinu zaključili su s EBITDA od 23,2 milijarde eura.

Kada se isključi američki ogranak, godišnja prilagođena EBITDA AL trebala bi iznositi oko 13,4 milijarde eura.

Godišnji prihodi trebali bi neznatno porasti u odnosu na prošlogodišnje 76,4 milijarde eura, procjenjuju u DT-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!