ZVONO ZA UZBUNU

Američki dug dostigao zakonski maksimum

17.05.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Američko ministarstvo financija objavilo je u ponedjeljak da je dostiglo zakonski limit za zaduživanje od 14,290 milijardi dolara, te da je započelo s mjerama za zaustavljanje investicijskih aktivnosti jer bi inače bilo prisiljeno prekoračiti granicu duga

U pismu Harryju Reidu, čelniku demokratske većine u američkom Senatu, ministar financija Timothy Geithner pozvao je Kongres da podigne gornji limit zaduženja kako bi se 'zaštitio kredibilitet i puno povjerenje u Sjedinjene Države i izbjegle katastrofalne posljedice za građane'.

'Ponovno pozivam Kongres da djeluje kako bi povećao statutarni limit duga, što prije', istaknuo je Geithner, prenose američki mediji.

Ministar financija u pismu upozorava da zbog dostignutog ograničenja limita zaduženja, od 16. svibnja neće moći u cijelosti ulagati u dio mirovinskog fonda za javne službenike (CSDRF), niti u investicijski fond vladinih obveznica, tzv. 'G Fond', što će biti nadoknađeno kada se limit duga podigne.

'Savezni umirovljenici i službenici neće biti izloženi učinku tih akcija', napomenuo je Giethner.

'Izvanredne mjere' koje trebaju spriječiti da SAD prekine otplatu dugova, počele su ovoga mjeseca, kada je ministarstvo financija prestalo izdavati posebne obveznice s kojima je pomagalo državnim i lokalnim vladama da upravljaju svojim dugom.

Te privremene mjere trebale bi ublažavati stanje do 2. kolovoza, kada će SAD morati zaustaviti otplatu nekih dugova, napisao je Geithner Kongresu.

Raspravu o povećanju limita duga, čelnici republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa koriste kako bi iznudili donošenje mjera fiskalne štednje, govoreći da neće glasati za povećanje limita dok se ne donese zakon o mjerama za smanjenje deficita. Ekonomisti su kritizirali Kongres zbog uključivanja stranačke politike u raspravu, te prijetnji izazivanjem gospodarskog sloma ako se ne ostvare njihovi ciljevi.

Skeptici sugeriraju da neuspjeh u povećanju limita duga ne bi znatno štetio gospodarstvu, dok Geithner upozorava suprotno, tvrdeći da bi prestanak otplate federalnog duga nanio udarac globalnoj ekonomiji, jer bi kompromitirao SAD kao njezin ključni potporanj.

Savezna bi vlada bila prisiljena zamrznuti potrošnju, uključujući svoje isplate ulagačima, poduzećima, građanima i vojsci, nanoseći šok američkom gospodarstvu i potencijalno ga gurajući u novu recesiju, napisao je u petak Geithner u pismu demokratskom senatoru Michaelu Bennetu, izvijestio je washingtonski online dnevnik Politico.

Prestanak otplate duga ministarstva financija mogao bi voditi do zabrinutosti za solventnost investicijskih fondova i financijskih institucija koje posjeduju američke obveznice, što može potaknuti povlačenje novca s tržišta, iz investicijskih fondova i financijskog sustava u cjelini, slično kao što se dogodilo nakon kolapsa banke Lehman Brothers.

Guverner središnje banke - Federalnih rezervi Ben Bernanke, čelnik vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće Austan Goolsbee i niz nezavisnih ekonomista opetovano su isticali važnost podizanja limita duga, što trenutačno priječi vladu da ispunjava neke od obveza koje je Kongres već prihvatio.