PBZ ANALIZA

Aktualna Vlada odustala od strukturnih reformi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2010 14:29
  • Objavljeno 04.10.2010 u 13:56
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) u najnovijim projekcijama ostaju pri ocjeni da će u ovoj godini u Hrvatskoj biti zabilježen pad BDP-a od 1,5 posto, dok trenutne procjene ukazuju na mogući rast od 1,4 posto u 2011. godini

"S obzirom da je trenutna administracija manje-više odustala od provođenja strukturnih reformi, istovremeno ulazimo u predizbornu godinu, a provođenje velikih investicijskih projekata zahtijeva određeno vrijeme pripreme (zemljišno-pravni odnosi, procedure javne nabave, pronalaženje privatnih investitora i osiguravanje dostatnih financijskih sredstava) naša je procjena da se naredna godina bez obzira na pozitivnu stopu rasta može smatrati godinom stagnacije s nadom da će biti iskorištena za čitav niz reformsko-investicijskih projekata. U suprotnom nam niti 2012. neće biti ništa bolja", zaključuje Ivana Jović u najnovijim PBZ Tjednim analizama.

Državni zavod za statistiku prošli je tjedan potvrdio prvu procjenu pada BDP-a od 2,5 posto u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Ponavljanjem iste stope pada BDP-a kao i u prvom kvartalu ove godine, Hrvatska se našla u boljoj poziciji od Grčke i Islanda kod kojih je gospodarski pad ubrzan, ali u lošijoj poziciji od novih zemalja članica (središnje i istočne Europe). Naime, sve usporedive zemlje bilježe pozitivan rast BDP-a u drugom tromjesečju, s izuzetkom Rumunjske koja je stopu pada ipak značajno usporila. Navedeno tako potvrđuje našu tezu da će se oporavak u Hrvatskoj odvijati puževim korakom uz duža stagnacijska razdoblja dok se ne provede potpuna prilagodba gospodarskog modela", naglašava Jović.

Osvrćući se na kretanja glavnih komponenti BDP-a i s njima povezanih mjesečnih statističkih pokazatelja, Jović navodi kako kod trgovine na malo očekuje oporavak u trećem tromjesečju uslijed povoljne turističke sezone te određenog efekta ukidanja niže stope kriznog poreza i sezonske zaposlenosti. No, nakon toga predviđa stagnacijska kretanja zbog daljnjeg porasta nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava, ali i određene doze neizvjesnosti u pogledu najavljivanog uvođenja poreza na imovinu i drugih poreznih izmjena.

Analitičari PBZ-a kod investicija u fiksni kapital i u drugoj polovici godine očekuju slična kretanja kao u prvoj polovici s padom za 13,9 u prvom, a 13,4 posto u drugom tromjesečju. "Investicijske aktivnosti padaju u svim promatranim zemljama, međutim dok je većina zemalja dosegnula dno tijekom 2009. godine u Hrvatskoj će se to desiti tijekom ove godine", ističe Jović.

Procjenjuje i da će ostatak godine donijeti pozitivan utjecaj izvoza na ukupni BDP te napominje kako će očigledno financijski rezultati ovogodišnje turističke sezone dati presudnu notu kretanju BDP-a u trećem ovogodišnjem kvartalu.

"Na temelju svega navedenog ostajemo pri našoj ocjeni da će 2010. rezultirati padom BDP-a od 1,5 posto, dok naša trenutna procjena ukazuje na mogući rast od 1,4 posto u 2011. godini. Iako u potpunosti na isključujemo mogućnost dvostrukog pada, smatramo da je trenutna vjerojatnost da se to desi vrlo mala s obzirom na pozitivne pomake u gospodarstvima zapadne Europe", navode analitičari PBZ-a.

Napominju i kako se dosadašnji "oporavak" tijekom ove godine temeljio na rastu robnog izvoza, na što je velikim dijelom utjecao i rast izvoza ostalih prijevoznih sredstva, odnosno brodova. "S obzirom da se u narednih nekoliko tjedana mora riješiti sudbina hrvatskih brodogradilišta u sklopu Poglavlja 8. za očekivati je smanjenje ove izvozne komponente u budućnosti, što će ukoliko istovremeno ne dođe do rasta izvoza ostalih komponenti prerađivačke industrije značiti i manji pozitivni utjecaj neto inozemne potražnje na rast BDP-a", naglašava Ivana Jović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi