PORUKA IZ 3. MAJA

'Ako ustane jedan škver, ustat će svi!'

07.06.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Predstavnici Radničkog vijeća i dvaju sindikata u Brodogradilištu 3. maj podržali su kolege iz Brodosplita, najvećeg hrvatskog brodogradilišta, koji nemaju posla i više od 500 ih je na čekanju, unatoč u veljači skinutoj zabrani ugovaranja novih brodova

Ukoliko do 16. lipnja ne dođe do pomaka i u Splitu bude održan skup radnika, kako su najavili sindikati u Brodosplitu, riječki će ih, poručili su, podržati u dogovoru s radnicima.

'Bojimo se da su nam kolege u Brodosplitu prevedeni žedni preko vode silnim obećanjima našeg Ministarstva gospodarstva', izjavila je Nada Jelinić-Starčević, predsjednica Radničkog vijeća, pitajući se koja to industrija u Europi može izdržati zabranu ugovaranja brodova od godinu dana i preživjeti.

'Na djelu je udruženi zločinački pothvat', rekla je i dodala da im još nije poznato tko je u timu za pregovore o brodogradnji, osim Jerka Rošina, kojemu je, kaže, kvalifikacija 'Sanaderov prijatelj'.

'Čini mi se da naš ministar gospodarstva u ovih godinu i pol još nije naučio neke zakonitosti u gospodarstvu', dodala je i predočila otkriveni 'super tajni dokument' (praznu bilježnicu), za koji kaže da je temelj na kojem se zasniva kompletna priča o privatizaciji i sudbinama 20-ak tisuća ljudi.

'Bojim se da ćemo proći isto kao i general Gotovina u Haagu', poručila je Jelinić Starčević i predložila premijerki Kosor koja 'odgovara za rad ministra Đure Popijača i koja se deklarativno bori protiv korupcije' da, ako misli da će Danko Končar riješiti problem triju brodogradilišta, neka postavi njega za ministra gospodarstva, koji bi, prema njezinim riječima, bio sigurno bolji od Popijača i riješio sve probleme privrede.

Juraj Šoljić, predsjednik Sindikata metalaca u 3. maju, rekao je da treba pozvati na odgovornost sve odgovorne za stanje u kojem su se našli radnici Brodosplita.

'Ova Vlada nije stvorila uvijete kako bi se ugovorili novi poslovi. Pitanje Brodosplita 'biti ili ne biti' pitanje je za sva ostala brodogradilišta', poručio je.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Roland Sušanj istaknuo je da je krajnje vrijeme da se brodogradnja prepozna kao strateška grana koja Hrvatsku može povući naprijed. 'Bez brodogradnje nema opstanka gospodarstva, a bez gospodarstva nema Republike Hrvatske', rekao je.

S njim se složio Željko Maričić, predsjednik Sindikata 3. maja, podsjetivši da je prošlo tri tjedna otkako im je na sastanku u Zagrebu dana najava o skidanju zabrane ugovaranja novih poslova u 3. maju u roku od tjedan dana. 'Mi funkcioniramo čudom', zaključio je.

Rekli su da svako brodogradilište, ako želi stabilno poslovati na tržištu, mora u knjizi narudžbi imati oko 12 brodova te da svaki zastoj proizvodi nove troškove. U 3. maju je, kažu, situacija nešto bolja, ali i da je ona trenutna. Prema njihovom saznanju, u 3. maju se provodi revizija i popis imovine, a uskoro se očekuju i mogući strateški partneri iz Njemačke i Kine.

'Svaka vlada koja od svog građanina radi kmeta stranih banaka i kojoj strana firma diktira gospodarstvo, je jako loša vlada, protunarodna i izdajnička', ljutito je zaključio Krešimir Jerić, član Radničkog vijeća, dodavši da ih se više 'ne može raditi budalama'.